Kaplan, Ljubović i Mahmutćehajić osuđeni na zatvorske kazne za prekid izbora u Stocu

Kaplan, Ljubović i Mahmutćehajić osuđeni na zatvorske kazne za prekid izbora u Stocu

Salmir Kaplan, Ahmet Ljubović i Demir Mahmutćehajić na Općinskom sudu u Čapljini prvostupanjski su osuđeni na kazne zatvora i novčane kazne za prekid izbora u Stocu prije četiri godine.

Točnije, zbog prekida lokalnih izbora u Stocu 2. listopada 2016. godine, napada i ozljeđivanja članova biračkih odbora, sutkinja Dubravka Soče, prvooptuženom Salmiru Kaplanu, bivšem federalnom ministru i tada kandidatu na načelnika Općine Stolac, a danas zastupniku SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, dosudila je dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 1.500 KM. Kaplan je i jedini došao na izricanje presude na Općinskom sudu u Čapljini.

Drugooptuženi Ahmet Ljubović, član Općinskog odbora SDA, kažnjen je sa 10 mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 1.000 KM, dok je trećeoptuženi Demir Mahmutćehajić, predsjednik OO Stolac, osuđen na jednu godinu i četiri mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 1.500 KM.

Za Kaplana “montirani politički proces”

Komentirajući nepravomoćnu presudu, Kaplan je izjavio kako se radi o “politički montiranom procesu, političkoj optužnici i političkoj presudi”.

On je rekao da je presuda manjkava te da očekuje da će u drugostupanjskoj presudi ista biti u cijelosti oborena, a pri tom nije propustio ni prozvati načelnika Općine Stolac Stjepana Boškovića, nazvavši ga ‘Šćepanom’.

„Tako da se ja uopće nisam ni nasekirao, relaksiran sam. Ovo je prije svega pokušaj lokalnog HDZ-a, prije svega HDZ-a Šćepana Boškovića u Stocu, da pripreme sebi terena za lokalne izbore 2020. jer oni znaju da bi izgubili prošle lokalne izbore da nisu vršili malverzacije i krali, pa je onda SIP pokrenuo upravni postupak te je onda sve te njihove radnje proglasili nezakonitima, smijenio tog Ivana Perića, predsjednika OIP-a, te je SIP time kazao da smo mi bili u pravu. Sada im treba ovakva jedna presuda da bi lakše pobijedili ove godine. Ja ipak vjerujem da je nemoguće da ostane ovakva presuda i da mora pasti na višim instancama, taman da i taj Stjepan Bošković i Ivan Perić sjede u tom vijeću, zapalo ih da se mogu ‘plehati’ u treći stup vlasti koji bi trebao biti neovisan“, rekao je Kaplan novinarima.

Kaplan tvrdi da nije udario člana OIP-a, a za teško ozlijeđenog člana izbornog povjerenstva Marija Raguža kaže da ima “isforsirane papire iz bolnice na Bijelom brijegu”, tako neizravno optužujući i Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar za krivotvorenje liječničkih nalaza.

“Držali su ga osam dana u bolnici na Bijelom brijegu. Bojao sam se da ga ne otruju da bi mene optužili za nešto više”, rekao je Kaplan, potvrdivši ipak da je između njega i Raguža “bio neki kontakt”, ali da, kako je ustvrdio, “mora nešto slomiti da bi bila teža tjelesna ozljeda”.

Za Mahmutćehajića “sud Herceg-Bosne”

Trećeoptuženi Demir Mahmutćehajić nije nazočio izricanju presude, ali je on za sarajevski portal Klix.ba nedavno ustvrdio kako od suda u Čapljini ne očekuje ni pravo ni pravdu“ te je Općinski sud nazvao „sudom Herceg-Bosne“.

„Ja sam ogorčen i razočaran sa svime jer su davno od nas svi digli ruke. Ne očekujem, ni pravo ni pravdu, jer Sud Hrvatske Republike Herceg-Bosne u Čapljini će odlučiti i donijeti presudu“, rekao je Mahmutćehajić, „prekrstivši“ Općinski sud u Čapljini u ‘Sud HR H-B“.

Međutim, za razliku od tuženih u ovom slučaju, tužitelj Općinskog suda Spomenko Jukić rekao je da je zadovoljan presudom, ali izrazio je i dozu nezadovoljstva visinom izrečene kazne.

“Zadovoljni smo osuđujućim dijelom presude, ali smatramo da su kazne preblage. Smatramo da smo u cijelosti dokazali optužbu”, rekao je tužitelj Jukić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar