Kardinal Puljić zatražio od biskupa Perića da pozove papu Franju u Mostar

Kardinal Puljić zatražio od biskupa Perića da pozove papu Franju u Mostar

Radni dio 69. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine započeo je jučer u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH. U svom pozdravu i uvodnoj riječi kardinal Puljić podsjetio je da je 13. ožujka bila obljetnica izbora pape Franje koji nas je posebno zadužio svojim pastirskim pohodom glavnom gradu BiH 6. lipnja 2015. i svojim pastirskim porukama. Istaknuo je potrebu da učine sve da tako snažna i vrijedna stvarnost ne ode u zaborav. – Potrebno je ponovno oživjeti te poruke i u njihovu duhu raditi na ozdravljenju društva i izgradnji naše domovine – rekao je kardinal Puljić, piše Večernji list BiH.

Osvrt na prigovore

U vezi s pojedinim prigovorima da je papa Franjo trebao doći u Mostar jer je papa Ivan Pavao II. već bio u pastirskom posjetu u Sarajevu i u Banjoj Luci, podsjetio je da svaki dijecezanski biskup poziva Papu da posjeti sjedište njegove biskupije, pa je i on kao vrhbosanski nadbiskup mogao pozvati papu Franju samo da posjeti Sarajevo kao sjedište Vrhbosanske nadbiskupije. – Budući da postoje spomenuti neutemeljeni prigovori, smatram vrijednim da ti, brate u biskupstvu, Ratko, razmisliš o pozivu papi Franji da posjeti Mostar kao sjedište Mostarsko-duvanjske biskupije, a mi biskupi rado ćemo podržati taj poziv – kazao je kardinal Puljić.

Smanjen broj katolika

Nakon što je iznio crkvene statističke podatke, prema kojima je na kraju 2016. u Bosni i Hercegovini smanjen broj katolika za 15.494 u odnosu na 2015. godinu, kardinal Puljić je kazao da ih to ne može ostaviti ravnodušnima, ali i da ih ne bi smjelo ni obeshrabriti nego u njima “probuditi dodatne snage da kao Crkva, s tolikim dobrim ljudima, budemo istinska potpora i ohrabrenje svim članovima svojih biskupijskih zajednica koji ostaju u našoj domovini”. – Posebnu zahvalnost, a nerijetko i izraze divljenja, zaslužuju brojni svećenici, redovnici i redovnice jer pastoralno skrbe za župne zajednice s malim brojem vjernika koje je nerijetko otpisala čak i politika unutar vlastitog naroda. Duboko sam uvjeren da je Bog takvim vjernicima posebno blizu i da im i mi biskupi pojedinačno, ali i zajedno, trebamo davati i dajemo trajnu potporu, o čemu svjedoči i naš Tjedan solidarnosti. U tome nam pomažu mnogi poput Hrvatske biskupske konferencije kroz Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH koji je u tijeku, ali i na druge načine – kazao je kardinal Puljić. Danas će u 12 sati u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru biti upriličena konferencija za novinstvo na kojoj će o zasjedanju govoriti kardinal Puljić i biskup domaćin mons. Ratko Perić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar