Pao izvještaj Vlade, pada li i Vlada?

Pao izvještaj Vlade, pada li i Vlada?

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BIH nije usvojio Izvještaj o radu Vlade Federacije BIH za 2016. godinu. 

Na iznenađenje svih, umjesto tematske sjednice o iseljavanju, predsjedavajući Zastupničkog doma Federalnog parlamenta Edin Mušić (SDA) započeo je rad s nastavkom 19. redovne sjednice.

To je izazvalo reakciju šefa Kluba SDP-a Elvir Karajbić, koji je rekao da to nije bilo dogovoreno na Kolegiju. Šefovi klubova SDA i HDZ-a BiH, Ismet Osmanović i Jozo Bagarić, tvrdili su suprotno.

Tokom rasprave o Izvještaju o radu Vlade FBiH za 2016.g. oporbeni zastupnici oštro su kritizirali rad Vlade Federacije BiH, a premijer Fadil Novalić nije se obratio Zastupničkom domu Parlamenta FBIH.

 Nakon rasprave Zastupnički dom Parlamenta Federacije BIH nije usvojio Izvještaj o radu Vlade Federacije BIH za 2016. godinu.

HDZ i SDA za, ostali protiv ili suzdržani

Ismet Osmanović iz SDA nakon toga je zatražio pojedinačno izjašnjavanje zastupnika, no izvještaj ipak nije dobio potrebnu većinu.
Izvještaj je dobio podršku 47 zastupnika, jedan zastupnik je bio suzdržan dok ih je 31 bilo protiv. Naime, na sjednici nije bilo prisutno 6 zastupnika iz SDA i 5 iz SBB BIH.

Vladin izvještaj o radu podržali su zastupnici SDA, HDZ-a BiH, zastupnici SBB-a bili su dijelom za, a dijelom suzdržani, dok su protiv zastupnici DF-a i SDP-a.

U sali Parlamenta se nakon objave rezultata glasno govorilo „pala Vlada!“. Međutim, predsjedavajući Mušić nastavio je s vođenjem sjednice.

Oporba traži izjašnjenje Vlade

“Mi ćemo tražiti da se Vlada i premijer izjasne o tome da li će dati ostavku obzirom da im izvještaj nije prošao, to je njihova moralna obaveza”, kazao je zastupnik SDP-a Elvir Karajbić nakon izjašnjavanja.

“Od Vlade očekujemo da i dalje radi svoj posao, smatram da ga radi dobro, naravno da može biti bolje”, rekla je Slavica Josipović iz HNS-a.

“Izvještaj nije prošao jer se nekoliko zastupnika pozicije nije nalazilo na sjednici što iz opravdanih ili neopravdanih razloga”, rekao je Ismet Osmanović iz SDA.

“Mi smatramo da je Vlada dobro radila, znamo da to može biti bolje”, rekao je Osmanović dodavši da oporba ima pravo tražiti smjenu Vlade.

Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar