Karneval u Čapljini: Još je dobro prošao Komšić kako je prošla Merkel u Njemačkoj

Karneval u Čapljini: Još je dobro prošao Komšić kako je prošla Merkel u Njemačkoj

Željko Komšić, član Predsjeništva Bosne i Hercegovine, i ove godine glavna je tema karnevala u Čapljini. Ali, za razliku od prošle godine kada mu je bila pripremljena “dženaza”, ove godine predstavljen je u obliku Trojanskog konja.
U karnevalskom performansu u organizaciji HKUD Seljačka sloga Trebižat pod imenom Pokladni dani ‘Trebižat-Čapljina 2019’, Komšić je prikazan kao Trojanski konj s natpisom “S konja na kenjca”.  Sam Komšić prošle godine o karnevalskoj povorci kojoj je on glavna tema nazvao je “morbidnom i bolesnom”.

“Iako su u pitanju maškare zahvaljujemo se što mislite na Predsjednika Bosne i Hercegovine i što mu radite na stalnom dizanju rejtinga!”, priopćili su iz DF-a Čapljine komentirajući ovogodišnjeg ‘Trojanskog konja’.

Također, i ove godine ovakav karnevalski izričaj izaziva mnoge reakcije, a prisjetimo se da je prošle godine Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća minstara BiH čak tražio sankcioniranje “ovakve demonstracije ideološke, nacionalne i vjerske mržnje”.

Koliko god je čapljinski karneval pokazao svoje karnevalsko lice, toliko i izjava predsjedatelja Vijeća ministara zvučala je kao karnevalska.

Prošle godine Čapljinci su za sve nedaće okrivili, po izboru organizatora, haškog sudca koji je osudio hrvatsku šestorku u Haagu, među kojima je i Čapljinac, pokojni general Slobodan Praljak.

Podsjetimo, prošle godine pokazali su da nije samo haški sudac izvor svih briga Čapljinaca, pokazale su i zanimljive maškare na bini na čapljinskom trgu – Željku Komšiću, Hrvatu iz Sarajeva i, već treći put članu Predsjedništva BiH, koji je izabran većinski glasovima građana-Bošnjaka, predviđena je ‘dženaza’ (sahrana) u tabutu (kovčeg u kojem se pokapaju mrtvi po islamskom običaju). Kraj tabuta, “posljednju počast” davali su ‘partizani’ sa zelenim maramama  i ‘ustaša’, aludirajući i simbolizirajući tzv. platformašku vlast koju su tvorili SDA, SDP, HSP BiH i NSRZB.

“Moj komentar je samo – morbidno i bolesno”, tada je kazao predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić i nekadašnji član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u dva mandata, dok je iz DF-a Čapljina došla poruka osude “ismijavanja i zloupotrebe vjere i vjerskih osjećanja”. U čapljinskom DF-u kazali su da “političku poruku neće ni komentarati osim da su velike oči Dragana Čovića u strahu od gubitka fotelje”.

Reagirao je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.
“Izražavam zabrinutost i zgroženost zbog poruka mržnje i etničke i vjerske diskriminacije koje su proteklog vikenda poslali pojedini ostrašćeni građani Čapljine tijekom manifestacije Velike maškare”, kazao je on tada za Federalnu novinsku agenciju (FENA).

 

(foto: Na prošlogodišnjem karnevalu u Čapljini Komšiću je bila upriličena “dženaza”)

“Njihova morbidna izvedba”, kako je kazao, “predstavlja nedopustiv akt koji vrijeđa žrtve, ruši dostojanstvo pojedinca i potiče strah”.

“U vremenu kada trebamo težiti civilizacijskim vrijednostima koje su ugrađene i u Europsku konvenciju o ljudskim pravima i koje najjasnije osuđuju diskriminiranje po bilo kojoj osnovi, ovakvo ponašanje pojedinaca koji vrijeđaju dostojanstvo drugih i veličaju presuđene ratne zločince, predstavlja drzak, neciviliziran i zlokoban postupak. Zbog toga, očekujem od nadležnih institucija da u skladu sa zakonskim procedurama poduzmu sve potrebne radnje kako bi se zaustavile i sankcionirale ovakave demonstracije ideološke, nacionalne i vjerske mržnje”, rekao je Zvizdić, a mora mu se priznati da je baš zvučao – karnevalski.

Međutim, iako karnevalska izvedba ‘balansira na žici dobrog ukusa’, jer svakako živom čovjeku nije svejedno vidjeti tabut sa svojim imenom ili svoj lik kao personifikaciju svega lošeg, svima treba biti jasno da je to karneval – stari, tradicijski, katolički običaj maskiranja i karnevalskih fešti na kojima se vrlo često, i to ne samo kod nas nego i u svijetu, kroz prizmu satire, kritiziraju i izruguju društvene, religijske, a posebno u novije vrijeme, i političke pojave.

Kako sada stvari stoje, Hrvati u Čapljini i dalje nastavljaju ismijavati ‘svoga’ predsjednika, iako to drugi smatraju “provokacijom”. Ali, zar karnevali i nisu smišljeni kao provokacija?

Kada već govorimo o karnevalima i neslanim karnevalskim šalama, prošle godine na Riječkom karnevalu ‘zvijezda šprdnje’ bio je hrvatski premijer Andrej Plenković, a niti jedan karneval u Americi ne može proći bez i ‘ukusnih’ i ‘neukusnih’ izrugivanja američkog predsjednika, a posebno su zanimljive poruke njemačkih karnevala gdje, bez pardona, u karnevalskim povorkama nerijetko bude gola i u kojekakvim lascivnim pozama i ‘kancelarka Merkel’.

Nije zabilježeno je li javno zbog toga negodovala ili čak tražila bilo kakvu zabranu i sankcioniranje.

Tko, zapravo, uopće i komentira karnevale?! Tko u karnevalima uopće traži “dobar ukus”, osuđuje karnevalske povorke, tražeći sankcioniranje i ograničavanje takvog vida ispoljavanja javnog (karnevalskog) mišljenja, a s druge strane ističe zalaganje za demokraciju, slobodu govora, građanski duh i nespreman je za karnevalske kritike i šprdanja?

Ili, možda, da u BiH potpuno ukinemo karnevale i’propišemo’ stroga pravila ponašanja u toj ludoj, karnevalskoj povorci?

U ovom kontekstu povucimo paralelu i s karnevalima, primjerice, u Njemačkoj – i kako se tamo političari daleko nemilosrdnije kritiziraju. Pogledom na ove fotografije može se zaključiti da je naš Komšić još i dobro prošao.

 

 

(Republikainfo.com/V.S.)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar