Sve skuplje za 20 feninga u odnosu na godinu dana prije

Sve skuplje za 20 feninga u odnosu na godinu dana prije

U siječnju prošle godina cijena benzina iznosila 1,98 KM, a ove godine 2,19 maraka

Cijena naftnih derivata benzina i dizela u odnosu na početak prošle godine bila je skuplja u Federaciji u prosjeku za oko 15 do 20 feninga, pokazalo je istraživanje Dnevnog Avaza, a na temelju podataka Ministarstva trgovine Federacije BiH.

Tako je cijena benzina u siječnju prošle godine iznosila 1,98 KM, a u siječnju ove 2,19 feninga. Cijena dizela bila je 1,97 KM, dok se ove godine u prosjeku kretala oko 2,25 KM.

Razlog za povećanje cijena, kako je rekao ministar Zlatan Vujanović, leži u činjenici da je naša država ovisna o uvozu naftnih derivata i rast cijene sirove nafte na svjetskom tržištu najčešće automatski utječe i na porast cijene naftnih derivata na domaćem tržištu.

– Proteklu godinu karakteriziralo je snažna fluktacija cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, a što je u konačnici utjecalo i na rafinerijske cijene naftnih derivata – kazao je ministar Vujanović.

Prema njegovim riječima, na visinu cijene naftnih derivata u BiH utječu i drugi čimbenici u vezi s tečajem dolara, rafinerijske cijene derivata, kao i izmjena normativa u pogledu visine javnih prihoda koji su sadržani u cijeni naftnih derivata.

– Bitno je naglasiti da su se cijene na benzinskim crpkama u proteklom razdoblju uvijek kretale u određenom rasponu. Cijena je, dakako, jedan od kriterija vrednovanja koji se najčešće apostrofira pri kupovini i u direktnoj je vezi s razinom životnog standarda – kazao je Vujanović.

No, gledajući cijene naftnih derivata, gorivo je bilo najskuplje u listopadu prošle godine. Prosječna cijena benzina iznosila je 2,37 KM, a dizela 2,40 KM. Ali, nakon toga uslijedio je blagi pad.

Ovisi od pumpi

Podaci Ministarstva trgovine pokazuju da je u veljači prošle godine cijena benzina u prosjeku bila slična današnjoj.

Točnije, cijena benzina kretala se do 2,15 KM. Danas je prosječna cijena od 2,18 do 2,26 KM zavisno od benzinskih crpki. Na nekima je cijena benzina 2,11 KM, a na pojedinim i do 2,31 KM.

 Aplikacija o promjenama cijena goriva

U Federalnom ministarstvu trgovine, kako je istaknuo Vujanović, okončan je projekt elektronskog vođenja obavještenja o promjeni cijena i marži koji će stupiti na snagu početkom svibnja.

Riječ je o tome da će svi potrošači putem aplikacije moći besplatno imati uvid u važeće cijene na zadanom lokalitetu.

– Značaj ove aplikacije je u tome što brzo i jednostavno pronalazi benzinsku crpku s najnižom cijenom i daje uvid u važeće cijene svih raspoloživih vrsta naftnih derivata, kao i druge relevantne podatke o benzinskoj crpki– kaže Vujanović.

Šta kažu predviđanja stručnjaka

Prema prognozama OPEC-a, očekuje se da će prosječna cijena nafte u 2019. godini iznositi oko 70 dolara po barelu, a svjetska agencija za praćenje cijena “Argus” predviđa da će cijena “brenta” u prvom kvartalu biti oko 65 dolara po barelu, da će porasti na 68 dolara u drugom kvartalu i da će u trećem kvartalu dostići 70 dolara.

Cijena će u četvrtom kvartalu 2019. godine premašiti 80 dolara za barel. Prema “Argusovoj” projekciji, prosječna cijena “brenta” bit će ispod 70 dolara u čitavoj 2019. godini.

(Izvor: Dnevni Avaz)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar