Kazne trgovaca zbog marži na kraju platili kupci

Kazne trgovaca zbog marži na kraju platili kupci

Proteklih mjeseci u svijetu, a posebice u BiH, značajno su porasle cijene osnovnih životnih namirnica, kao i drugih proizvoda, piše Večernji list BiH. Životni standard za brojne bh. građane nikada nije bio lošiji. Priuštiti osnovne životne namirnice odavno je za veliki broj građana misaona imenica. BiH bilježi najveći rast cijena hrane u usporedbi sa susjedima. Cijene hrane u BiH veće su za čak 30%.

Suprotan učinak

Iako su entitetske vlade donijele uredbe o ograničenju marži na osnovne životne namirnice, to nije spriječilo trgovce da protuzakonito podižu cijene. Inspekcijska tijela u BiH izrekla su u ovoj godini kazne u iznosu od 4 milijuna i 250 tisuća KM zbog nepoštivanja uredbi entitetskih vlada o formiranju cijena i marži za naftu i naftne prerađevine, kao i osnovne životne namirnice – brašno, ulje i šećer.

Od tog iznosa, 3 milijuna KM kazni izrečeno je u RS-u, a milijun i 250 tisuća KM u FBiH. Ispostavilo se da su na benzinskim crpkama i u trgovinama tijekom cijele godine nezakonito dizane cijene. Uredbe donesene kako bi se građanima olakšalo uslijed enormne inflacije bile su mrtvo slovo na papiru. Tržišni inspektori izvršili su u ovoj godini stotine kontrola. U fokusu su im bili gorivo i osnovne životne namirnice. Rezultati su poražavajući. Na svakoj drugoj kontroliranoj benzinskoj crpki utvrđena je neka nepravilnost.

Ništa bolje nije bilo ni u trgovačkim centrima i trgovinama, čiji se vlasnici također nisu pretjerano obazirali na uredbe o ograničenju cijena.

U Udruzi za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora smatraju da se kažnjavanjem postigao suprotan učinak od očekivanoga. Nije došlo do smanjenja cijena, a kazne koje su platili vlasnici crpki i trgovci namirene su dodatnim poskupljenjima, odnosno i njih su na kraju zapravo platili građani.

“Kaznene mjere su takve da trgovci, čini mi se, svjesno krše sve ovo i da nije strašno ni kad ih kazni inspekcija te se to vrlo lako plati jer sve te kazne u suštini su platili potrošači”, kazala je Murisa Marić iz ove udruge.

Najskuplji u regiji

Da su cijene najviše u BiH, potvrđuje i statistika. Litra mlijeka s 32% mliječne masti najskuplja je u BiH, gdje stoji 1,40 eura, slijedi Srbija s cijenom od 1,30, Sjeverna Makedonija – 1,05 eura i Hrvatska – 0,97 eura. Brašno je također najskuplje u BiH, jedan kilogram brašna tipa 500 košta 0,70 eura. U RH u prosjeku košta 0,62 eura, Srbiji 0,60, a S. Makedoniji 0,59 eura.

I šećer je najskuplji u BiH, za kilogram treba izdvojiti 1,15 eura, a u RH 1,10, S. Makedoniji 0,90 i u Srbiji 0,88 eura. Maslac je najskuplji u BiH, 250 g je 3,36 eura. U Srbiji je 3,23 eura, u RH 2,92, a u S. Makedoniji 2,6 eura.

Foto: Ilustracija

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar