Kijev napadnut dronovima tijekom noći, građani se skrivali u skloništima

Kijev napadnut dronovima tijekom noći, građani se skrivali u skloništima

Vlasti glavnog ukrajinskog grada Kijeva pozvale su rano ujutro stanovnike u skloništa, dan nakon jednog od najvećih ruskih zračnih napada od početka rata u veljači, a po riječima guvernera kijevske regije, u tijeku je napad dronovima. Upozorenje građanima objavile su nešto iza dva sata kijevske gradske vlasti putem svog kanala aplikacije Telegram dok su gradom odjekivale sirene, prenosi HINA.

Guverner kijevske regije Oleksij Kuleba rekao je na Telegramu da je u tijeku napad dronovima. Svjedok je rekao Reutersu da je 20 kilometara južno od Kijeva čuo nekoliko eksplozija i odjek protuzračne paljbe.

Nestanci struje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je putem društvenih mreža da su zračne snage širom Ukrajine u tom danu odbile 54 ruska projektila i 11 dronova. Priznao je da je većina regija u Ukrajini pogođena nestancima struje nakon novog ruskog granatiranja kojemu je cilj ponovno bila energetska infrastruktura.

“Večeras je nestala struja u većem dijelu Ukrajine. Posebno je teško u regiji Kijeva i u samom glavnom gradu, u regiji Lavova, u Odesi, Hersonu i okolici, u Vinici i Zakarpatju”, rekao je.

Rusija je jučer ispalila desetke projektila na Ukrajinu napavši Kijev, Lavov i Odesu na zapadu i druge gradove širom zemlje, što je od početka rata jedan od najvećih zračnih napada.

Velika Britanija šalje vojnu pomoć

Velika Britanija izvijestila jeda je poslala Ukrajini više od 1000 metalnih detektora i sto kompleta za razminiranje kao dio vojne potpore toj zemlji sukobljenom s Rusijom. “Rusko korištenje mina i ciljanje civilne infrastrukture potvrđuje šokantnu okrutnost Putinove invazije”, rekao je u izjavi britanski ministar obrane Ben Wallace.

“Novi paket britanske vojne potpore po njegovim riječima pomoći će Ukrajini sigurno očistiti minirana područja i zgrade dok oslobađa svoj zakoniti teritorij. Metalni detektori, njemačkog proizvođača Vallon mogu pomoći vojnicima da na cestama i stazama uklone opasnost od mina dok kompleti služe za deaktiviranje upaljača na neaktiviranim minama.

Wallace je izjavio da će Britanija dodijeliti Ukrajini 2.3 milijarde funti vojne pomoći u 2023. što je na razini ovogodišnjeg osiguranog iznosa.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar