Kijev pod teškim napadom raketa i dronova

Kijev pod teškim napadom raketa i dronova

Ukrajinski glavni grad Kijev izložen je zračnom napadu iz Rusije koji ukrajinski dužnosnici opisuju kao “iznimno snažan”. Najmanje tri osobe su ozlijeđene u napadu koji je koristio i dronove i rakete, navode dužnosnici, a prenosi BBC.

Videozapisi na društvenim medijima prikazuju sustave protuzračne obrane koji obaraju projektile iznad grada.

Rusija je u posljednjih nekoliko tjedana pojačala svoju kampanju zračnih napada, uoči očekivanog ukrajinskog napada na jugu.

Uzbuna za zračni napad zazvonila je oko 02:30 po lokalnom vremenu i završila je dva sata kasnije u osmom napadu koji je pogodio glavni grad Ukrajine ovoga mjeseca.

Načelnik ukrajinskih oružanih snaga, Valerij Zaluzni, rekao je da je Rusija napala Kijev sa sjevera, juga i istoka i da je korišteno 18 zračnih, morskih i kopnenih projektila. Dodao je da su svi projektili oboreni od strane Ukrajine.

Serhiy Popko, načelnik uprave za vojne poslove u Kijevu, opisao je napad kao “korištenje maksimalnog broja napadačkih projektila u najkraćem mogućem vremenu”.

“Prema preliminarnim informacijama, ogromna većina neprijateljskih objekata u zračnom prostoru Kijeva otkrivena je i uništena”, dodao je.

Stanovnici Kijeva su upozoreni da se udalje od prozora jer su dijelovi oborenih projektila padali s neba

Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da su ostaci rakete padali po centru grada, uključujući i gradski zoološki vrt.

Najteže je pogođena četvrt Solomyansky, u kojoj se nalazi međunarodna zračna luka.

G. Popko je rekao da je požar koji je izbio u nenaseljenoj stambenoj zgradi u četvrti kasnije ugašen.

U proteklih nekoliko dana, predsjednik Volodymyr Zelensky bio je na europskoj turneji, tijekom koje su mu zapadni saveznici obećali nekoliko milijardi dolara vrijedne vojne opreme.Od ruske invazije na Ukrajinu, tisuće civila i boraca su ubijeni ili ranjeni, gradovi i mjesta su uništeni u borbama, a gotovo 8,2 milijuna Ukrajinaca je izbjeglo u Europu. Od toga broja 2,8 milijuna otišlo je u Rusiju.

Foto: AP/Roman Hrytsynav

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar