Sebija Izetbegović službeno dobila otkaz na Medicinskom fakultetu u Sarajevu

Sebija Izetbegović službeno dobila otkaz na Medicinskom fakultetu u Sarajevu

Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a kojoj je oduzeto zvanje magistra i doktora, a nakon toga i titula redovne profesorice, službeno je dobila otkaz na Medicinskom fakutetu u Sarajevu, saznaje portal “Dnevni Avaz”.

Radni odnos

Otkaz joj je službeno uručen, prema rješenju koji je u posjedu “Avaza”, 24. travnja ove godine, a potpisali su ga rektor UNSA Rifat Škrijelj i Amina Valjevac, dekan Medicinskog fakulteta. Sebija Izetbegović je sa Medicinskim fakultetom UNSA sklopila ugovor o radu 15. prosinca 2014. godine na nepuno radno vrijeme, za poslove nastavnika u zvanju redovni profesor na Katedri za ginekologiju akušerstvo.

Nije profesorica

“Dr. Sebija Izetbegović prestaje radni odnos s Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu na osnovu zaključenog Ugovor o radu ne neodređeno vrijeme sa nepunim radnim vremenom od 15. 12. 2014. godine, zbog stavljanja van snage odluke Senata Univerziteta u Sarajevu od 29.1.2022.godine o izboru imenovane u zvanje redovne profesorice za oblast “Ginekologija i akušerstva” na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu”, navodi se u rješenju.

Istaknuto je da će joj biti isplaćene sve neisplaćene plaće i naknade do dana prestanka radnog odnosa

Senat Univerziteta u Sarajevu je 13. travnja poništio doktorat Sebije Izetbegović. Ona je dugogodišnja direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Podsjetimo, Senat je Izetbegović 6. ožujka poništio zvanje magistrice medicinskih nauka, a krajem ožujka i zvanje redovne profesorice na katedri za ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Izetbegović je zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), najveće bošnjačke partije u državi.

Nije ispunila uvjete

Prosvjetna inspekcija Kantona Sarajevo je 3. travnja dala Univerzitetu u Sarajevu rok od 15 dana da poništi i njenu doktorsku diplomu. Inspekcija se pozvala na Zakon o visokom obrazovanju, navodeći da Izetbegović “nije ispunila sve ispitne obveze”. Vjerodostojnost akademskih zvanja Sebije Izetbegović su prvi put javno dovedene u pitanje u svibnju 2021. godine.

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo je tada pokrenulo istragu o njenoj diplomi, te je od hrvatskih vlasti zatražena dokumentacija. Naime, Medicinski fakultet u Sarajevu je Sebiji Izetbegović priznao postdiplomske ispite, koje je navodno položila u Zagrebu. Međutim, dokazi o tim položenim ispitima nisu nađeni u nadležnim institucijama Republike Hrvatske.

Može raditi kao liječnica

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske je priopćilo da Sebija Izetbegović jeste upisala postdiplomski studij u Zagrebu, ali da to ministarstvo nema podatke o položenim ispitima. Nakon akademskih sankcija, nastavljena je i kaznena istraga sarajevskog tužiteljstva.

Tako je sarajevska policija 2. ožujka 2023. godine dostavila Tužiteljstvu Kantona Sarajevo indeks Sebije Izetbegović, u skladu s naredbom Opštinskog suda Sarajevo. Izetbegović, prema ranijoj odluci Senata, može nastaviti raditi kao liječnica, jer joj nije poništena specijalizacija za ginekologinju, ali ne i kao profesorica na Medicinskom fakultetu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar