Kinezi u Srbiji doslovno rade što žele, a tajna leži u ovim podacima, spominju se i graditelji Pelješkog mosta…

Kinezi u Srbiji doslovno rade što žele, a tajna leži u ovim podacima, spominju se i graditelji Pelješkog mosta…

Nakon otkrića da je Srbija kineskoj policiji omogućila eksteritorijalnost na svom području i primjenu represivnih ovlasti prema vlastitim državljanima, nižu se brojni novi dokazi vazalskog odnosa Beograda prema Pekingu koji sigurno ne promiče ni službenome Bruxellesu.

Da Kinezi u Srbiji sve više rade što žele kazuje i jedan od beogradskih grafita po kojemu ‘Vučić ima kose oči‘.

Kineski stisak nije tako bučan i razmetljiv kao ruski, ali je tim fatalniji i dublji što je dulje vremena manje vidljiv. Mnoge neupućene u zbivanja u Srbiji sigurno će frapirati podatak da je broj doseljenih Kineza u brojnim srbijanskim gradovima poput Smedereva, Bora, Majdanpeka ili Zrenjanina već prešao 20 posto njihove ukupne populacije. – piše Slobodna Dalmacija

image

Vučić prema Kini njeguje dvostruku optiku

 Cropix/Cropix

To je razumljivije ako se zna da je i broj ukupnih kineskih investicija u Srbiju davno nadišao gospodarske investicije svih zemalja članica Europske unije zajedno.

S kapitalom dolazi svaki presudan utjecaj, uključujući i onaj koruptivno-dužnosnički. Zato i jesu na djelu sve veća popuštanja srbijanskih političara prema kineskim zahtjevima nepriličnim demokracijama, kao i zataškavanje informacija od javnog interesa koje bi Kinezi rado zatajili.

Nedavno su se kroz čvrstu informativnu blokadu Vučićeva režima probile vijesti o samo nekim aferama u čijim su pozadinama kineske kompanije. U Majdanpeku je kineski vlasnik nekadašnjeg rudarskog giganta svakodnevnim miniranjem u području planine Starice proizveo odrone zemlje, klizišta i opću pobunu lokalnog pučanstva i ekoloških aktivista, no srbijanske vlasti su odmah poslale policiju u obranu investitora.

Uhapšeni su i pretučeni prosvjednici koji su kampirali na planini kako bi zaustavili Kineze u daljnjem miniranju, a Aleksandar Vučić se nakon svega tek kurtoazno zahvalio spornoj kineskoj kompaniji Zijiin Cooper na donaciji srpskim odbojkašicama.

image

Kineski radnici

 Tom Dubravec/Cropix

Graditelji Pelješkog mosta, kineska kompanija China Bridge and Road Corporation (CRBC) grade novi most preko Dunava u Novom Sadu. Izbio je, međutim, sukob kineskih izvođača s građanima koji se protive uništavanju prirode prilikom ovoga zahvata, a Vučićeve vlasti su opet brutalno razbile prosvjednike i pohapsile najglasnije aktiviste.

U Zrenjaninu je velika kineska kompanija Linglong investirala u tvornicu autoguma, no od početka najviše proizvodi samo skandale. Na gradilište su doveli vijetnamske radnike koji su radili i živjeli u doslovno ropskim uvjetima, da bi im kineska tvrtka na kraju ostala dužna 5,5 milijuna eura za plaće. Priču o Vijetnamcima u Zrenjaninu objavili su svi vodeći svjetski mediji, a uključujući i prikaz Srbije kao zemlje u kojoj se nesmetano krše ne samo radnička, već i osnovna ljudska prava.

Slobodno se može reći da kineski investitori u Srbiji trenutno uživaju povlašteni status o kakvom i Rusi mogu samo sanjati. U jurnjavi za investicijama Vučić previše ne bira i sa svojom korupcionaškom subraćom spreman je danomice gaziti vlastiti narod za rast BDP-a i vjerojatnu šaku provizija.

I od EU-a je dosad dobio prilične nepovratne novce, a i europske države su pojedinačno u Srbiju imale nezanemarive investicije, no nikad za to njezin predsjednik nije iskazao ni približnu zahvalnost zemljama Zapada.

image

Graditelji Pelješkog mosta imaju problema u Novom Sadu

 Tom Dubravec/Cropix

 

Prema prošlogodišnjim podacima, dug Srbije prema Kini trenutno iznosi više od tri milijarde dolara. Neki dogovoreni golemi poslovi, poput izgradnje cijelog državnog kanalizacijskog sustava ili beogradskog metroa, u to čak nisu ni ubrojeni. Svi golemi infrastrukturni projekti u prometu i energetici dogovoreni su, inače, s Kinom mimo natječaja. Kad se tome dodaju i krediti Srbije prema Kini koji još nisu došli na naplatu, cifra daleko nadilazi 10 milijardi dolara.

Ukupni iznos kineskih investicija u Srbiju, tvrde upućeni analitičari, iznimno je skroman u odnosu na iznos kredita koje je Srbija dosad uzela od te zemlje. U ovim brojkama leži tajna kineske bezobzirnosti u Srbiji, ali i šutnje njezinih najviših dužnosnika na brojne afere i skandale.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar