LOŠE VIJESTI ZA PUTINA IZ HERSONA: Zapovjedništvo se povuklo, u gradu su samo loše opremljeni rezervisti

LOŠE VIJESTI ZA PUTINA IZ HERSONA: Zapovjedništvo se povuklo, u gradu su samo loše opremljeni rezervisti

Zapadni dužnosnici opisali su što se trenutno događa u Rusiji, a prema njima izgleda kao da bi se Vladimiru Putinu moglo crno pisati. Jedan je dužnosnik rekao da će ruski predsjednik vjerojatno biti pod sve većim pritiskom nacionalističkih tvrdolinijaša uoči očekivanog ruskog povlačenja iz ključnog grada Hersona.

Ruska se vojska trebala utaboriti u Hersonu kada Ukrajinci započnu punu protuofenzivu, no sada se čini kao da se pripremaju na povlačenje iz grada na jugu Ukrajine. Zapadni dužnosnici kažu da su planovi naizgled u poodmakloj fazi, a velik dio civilne populacije već je otišao, piše Sky News.

“Kada se povlačenje dogodi, možemo očekivati novi porast oštrih kritika ruskog vodstva”, smatra jedan dužnosnik. “Ključan zadatak za nas bit će nastaviti pratiti utjecaje povlačenja na Putinov kredibilitet. Za sada se čini da uspješno preusmjerava napade kritičara na svoje podčinjene”, rekao je drugi.

Jedan od dužnosnika kazao je da ne izgleda kao da je Putinova pozicija pod prijetnjom, no ‘postoji pritisak s desnice’. Navodi kako Putin taj pritisak usmjerava prema ‘ruskom ministarstvu obrane za koje se smatra da loše upravlja ratom’. Dužnosnici špekuliraju kako je jedan od faktora koji su naveli Putina na mobilizaciju bio potreba da se umiri kritičare koji smatraju da se rat vodi ‘nedovoljno odlučno’, prenosi Večernji.

U isto vrijeme, izvori Sky Newsa navode da više trupa dolazi u Herson, a mnogi od njih su nedavno mobilizirani rezervisti koji su često ‘tragično loše opremljeni i pripremljeni’. Kažu da se rusko zapovjedništvo vjerojatno povuklo preko rijeke i ‘ostavilo demoralizirane muškarce da se bez vođe suoče s ukrajinskim napadom’, dodajući da su ‘barem neki’od rezervista na bojište došli bez oružja.

Ruska vojska također se nosi s ‘kritičnim nedostatkom municije’. ‘Bez puški i raketnih bacača, sve ostalo jednostavno staje’ rekao je jedan od dužnosnika.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar