Kirurzi iz tijela ukrajinskog vojnika uklonili neeksplodiranu granatu

Kirurzi iz tijela ukrajinskog vojnika uklonili neeksplodiranu granatu

Izuzetno kompleksna operacija izvedena je u Kijevu kada je u izuzetno teškim uvjetima iz tijela ukrajinskog vojnika uklonjena neeksplodirana granata, potvrdili su visoki zvaničnici u Kijevu.

Kirurzi su uklonili eksplozivno sredstvo koje se nalazilo tik ispod srca ozlijeđenog vojnika, dok su se dva deminera pobrinula da operacija bude provedena sigurno, kazala je Hanna Maliar, zamjenica ukrajinskog ministra odbrane, koja je objavila fotografiju na kojoj se vidi rendgenska snimka granate u tijelu vojnika.

“Vojni doktori su izveli su operaciju uklanjanja VOG granate, koja se nije raspala, iz tijela vojnika”, napisala je u objavi na Facebooku.

Jedna slika prikazuje hirurga koji drži eksploziv nakon obavljene operacije

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, rekao je da je tim deminera neutralizirao streljivo i opisao postupak kao onaj koji će “ući u medicinske udžbenike”.

Operacija je izvedena bez korištenja elektrokoagulacije – uobičajene metode za kontrolu krvarenja tokom operacije – jer bi “granata mogla detonirati u svakom trenutku”, rekao je Maliar.

Vojnik je u međuvremenu poslan na daljnju rehabilitaciju i oporavak. Geraščenko je rano u četvrtak na Telegrama napisao kako je neeksplodirani dio granate izvađen ispod srca. “Granata nije eksplodirala, ali je ostala eksplozivna”, kazao je.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar