Klaonici iz Posušja obustavljen izvoz junetine u Tursku zbog malverzacija

Klaonici iz Posušja obustavljen izvoz junetine u Tursku zbog malverzacija

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izjavio je Srni da je zbog određenih malverzacija u dvije klaonice na području Federacije BiH privremeno obustavljen izvoz junećeg mesa u Tursku, te da će idući tjedan biti donesena odluka o daljim koracima. “Otkup i klanje nisu zabranjeni, ali jeste izvoz zato što smo imali informacije o određenim malverzacijama koje se rade i to upravo ispitujemo, pa ćemo vas obavijestiti kada bude završena istraga”, rekao je Kalaba.

On je objasnio da je klanje junadi za izvoz mesa u Tursku obavljano u dvije klaonice i da je Ured naredio da se obustavi potpisivanje veterinarskih certifikata, jer su primijetili određene nepravilnosti. Kalaba je naveo da je riječ o klaonicama “Šišović” iz Rakitnog nedaleko od Posušja i “Bajra” kod Travnika.

“Većinom je riječ o tome da nisu ispoštovali upute koje je izdao Ured o izvozu mesa goveda za Tursku, nisu najavljivali klanja u periodu kada je trebalo i imali smo informaciju od raznih udruženja da je došlo do uvoza mesa iz Srbije i drugih zemalja i da se to miješa, što mi upravo ispitujemo”, pojasnio je Kalaba. Kalaba je naveo da će sljedeći tjedan imati sastanke, te da će poslije toga biti odlučeno hoće li ponovo biti dozvoljen izvoz ili će se nastaviti s istražnim radnjama. “Naredni tjedan će se znati više i donijeti odluka šta će se dalje poduzeti”, dodao je Kalaba.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar