Klesarstvo Marić – kako su Duvnjaci dobili vrhunske kamenoklesare

Klesarstvo Marić – kako su Duvnjaci dobili vrhunske kamenoklesare

Obitelj Nikole Marića, vlasnika tvrtke Klesarstvo Marić iz Stipanića kraj Tomislavavgrada, ima dugu tradiciju u obradi kamena. Tim poslom, konkretno izradom nadgrobnih spomenika, u Nikolinoj rodnoj Rami odavnina su se bavili njegov otac Mijo te djed Mato.

Nikolin životni put išao je od Rame preko Mostara do Tomislavgrada. Njegova obitelj u spomen na obiteljsku tradiciju čuva lijepi kameni križ – u spomenu na ramski zavičaj i djeda Matu koji je taj križ ručno izradio davne 1889. godine.

S Nikolom kamenoklesarstvo nije završilo te je svoje znanje, radinost i ljubav prema kamenu prenio na sinove. Oni su danas četvrta generacija Marića koja je nastavila ovaj obiteljski posao.

Zanimalo nas je otkud Ramac u Tomislavgradu.

– Još 1974. godine imao sam zanatsku kamenorezačku radnju u Rami, a posao sam nastavio i u Bijelom Polju kod Mostara gdje sam se naselio. Nažalost, u ratu su stradala i kuća i radionica i strojevi. Kao pripadnik ramske brigade HVO-a na ratištu sam upoznao dosta Duvnjaka. Jednome od njih trebala je izrada spomenika pa me je tu uslugu tražio, znajući da sam se time ranije bavio. I tako sam došao u Tomislavgrad i nastavio ovaj posao te ni kriv ni dužan postao Duvnjak, upoznaje nas Nikola.

Marići su u Stipanićima kraj Tomislavgrada izgradili obiteljsku kuću te osnovali tvrtku 1995. godine. U njoj se danas obavlja finalna proizvodnja kamena, a dio poslova obavlja se u drugome pogonu na tomislavgradskoj obilaznici. Uz spomenuto, izgradili su i radionicu u Čaporicama kraj Trilja u kojoj se, također, obavlja proizvodnja kamena za područje RH.

– U tijeku su radovi na tomislavgradskoj obilaznici gdje nadograđujemo postojeći pogon koji će biti jedan od najmodernijih pogona za proizvodnju kamena u BiH. Ovime želimo objediniti posao kako bi olakšali rad sebi, radnicima te bili još pristupačniji našim kupcima. U sklopu novoga pogona bit će i veliki izložbeni prostor. Nadamo se da ćemo već iduće godine cijeli pogon iz Stipanića premjestiti u Tomislavgrad – govori nam Robert, Nikolin najstariji sin, dok gledamo veliki rezač kamena koji je, kako nam kažu, u pogonu bez prestanka već peti dan.

Suvremena tehnološka dostignuća uvelike su im olakšala radove. Na raspolaganju imaju 8 CNC strojeva. No bez čovjeka neki poslovi se ne mogu zamisliti pa je u njihovoj tvrtki zaposleno 22-oje ljudi te dosta kooperanata.

– Kod nas ovdje ima puno prašine – upozorava nas Nikola dok prilazimo mlađem radniku koji ručno obrađuje ambon za crkvu sv. Ante u Ljubuškom, a u čijoj izradi sudjeluje i kipar Ilija Skočibušić.

Susrećemo i starijega djelatnika, iskusnoga u poliranju kamena. Kod Marića je već 25 godina.

U posao su uključena i druga dva Nikolina sina – Mićo i Ivan koje ne zatičemo u tvrtki. Robert i Ivan su završili građevinski fakultet, a Mićo klesarsku školu u Pučišćima na Braču. Svi rade sve poslove, dodaje Nikola.

– Nije nam teško ni sjesti u kamion, kao ni raditi ostale poslove u tvrtki.

Njihova osnovna djelatnost je prerada arhitektonsko-građevnog kamena (mramora i granita) do finalnoga proizvoda te njegova prodaja i ugradnja. Polovica svih poslova odnosi se na izgradnju spomenika i grobnica, a ostalo na segment građevine: stambeno-poslovne i vjerske objekte. Najviše posluju na području Tomislavgrada, ali i svih ostalih gradova u Hercegbosanskoj županiji te u Rami, Posušju, Grudama, Mostaru, Uskoplju, Bugojnu, Banja Luci, Bihaću…

– Imamo i puno izvoza gotovih proizvoda  u Hrvatsku, Švicarsku,  Njemačku i Austriju. Kamen se danas puno više traži. Primjerice, ranije su kuhinjske ploče bile od iverice, a danas su granitne ploče gotovo standard, objašnjava Nikola.

Marići kamen uvoze iz više zemalja: Italije, Indije, Španjolske Kine, Grčke, Hrvatske, Bugarske, Rumunjske… Panedemija koronavirusa nije poremetila njihovo poslovanje, iako je jedno vrijeme kasnila isporuka kamena iz Indije i Kine.

Ističu da je  jedan od većih izazova u njihovom poslovanju bio mostarski Mepas Mall. Gotovo sve što je kameno u tom centru uradila je tvrtka Klesarstvo Marić. Zahtjevan angažman imali su i na poslovnim zgradama Euroherca u Banja Luci i Bihaću, hotelu Admiral u Zagrebu, crkvi Svete Obitelji u Kupresu, a u tom mjestu su izgradili i kameni dio spomenika „Zahvalnost“, koji je podignut u čast svim žrtvama minulih ratova na Kupreškoj visoravni.

Uz spomenutu djelatnost Marići se kušaju i u turizmu pa u Baškoj Vodi iznajmljuju desetak apartmana. Za kraj nam poručuju kako ostaju u duvanjskome kraju.

– Kao srednjoškolac, došavši u duvanjski kraj, uvjerio sam se da ovo nije pusta planinska visoravan, kao što mi se iz mostarske perspektive činilo. Uz lijepu prirodu, ovaj kraj zbog svoga geografskog položaja pruža brojne mogućnosti za život i posao. Odlučili smo ovdje ostati i dalje ulagati u razvoj naše tvrtke.

Recimo i to – sva trojica Nikolinih sinova su oženjena Duvanjkama pa se nadamo da će i peta generacija Marića uspješno nastaviti obiteljski posao s kamenom.

Zora Stanić/Tomislavcity

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing