ONI IMAJU I MOGU SVE: Parlamentarcima BiH isplaćena 91 tisuća KM jubilarnih nagrada

ONI IMAJU I MOGU SVE: Parlamentarcima BiH isplaćena 91 tisuća KM jubilarnih nagrada

Među onima koji su dobili jubilarne nagrade su i aktualni i bivši parlamentarci među kojima su Martin Raguž, Šefik Džaferović, Bariša Čolak, Halid Genjac…

Iz državnog budžeta isplaćeno je 91.142 KM jubilarnih nagrada svim uposlenicima u Parlamentarnoj skupštini BiH, a među njima i državnim parlamentarcima.

Piše: A. DUČIĆ

Otkriva to informacija Zajedničke službe Parlamenta BiH koja je sačinjena na osnovu zastupničkog pitanja zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saše Magazinovića.
Kako otkriva tabela koju je sačinila Zajednička služba Parlamentarne skupštine BiH među onima koji su dobili jubilarne nagrade su i aktualni i bivši parlamentarci a među njima su Martin Raguž, Šefik Džaferović, Bariša Čolak, Halid Genjac…

Prema Odluci o načinu i postupku ostvarivanja prava na novčanu naknadu na osnovu jubilarnih nagrada u institucijama BiH zaposleni u institucijama imaju pravo na novčanu naknadu na osnovu jubilarnih nagrada za vrijeme provedeno na radu u institucijama.

Pravo na novčanu naknadu na osnovu jubilarnih nagrada zaposleni ostvaruje na osnovu rješenja utemeljenog na odredbama ove odluke i izdatog od rukovodioca institucije.

Zaposleni u institucijama BiH s deset godina efektivnog radnog staža u institucijama Bosne i Hercegovine ima pravo na jednokratnu novčanu naknadu na osnovu jubilarnih nagrada u visini jedne prosječne mjesečne neto plaće u BiH utvđene na način propisan članom 7. stav (1) Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine. Za svakih narednih navršenih pet godina efektivnog radnog staža u institucijama zaposleni ima pravo na jednokratnu novčanu naknadu u visini polovine prosječne mjesečne neto plaće u Bosni i Hercegovini.

Magazinović je nedavno zajedno sa delegatom u Domu naroda Parlamenta BiH Denisom Bećirovićem uputio u hitnu proceduru Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine kojim se ukida jubilarna nagrada izabranim i imenovanim zvaničnicima u institucijama Bosne i Hercegovine.

To konkretno znači da zastupnici i ministri, ali i drugi imenovani zvaničnici neće više imati pravo da po ovoj osnovi dobiju novac iz budžeta.

Međutim na posljednjoj sjednici Doma naroda većina delegata je glasala protiv izmjena ovih zakona demonstriajući da se ne odriču jubilarnih nagrada. Međutim, ovo zakonsko rješenje i dalje je “u igri” jer ostaje da se o tome po prijedlogu Magazinovića očituje i Zastupnički dom.

Treba, pak, naglasiti da su njih dvojica ovaj zakon predlagali i ranije, no na jednoj od sjednica komisije to je odbačeno jer se predlagači nisu pojavili na toj sjednici. Magazinović je nedavno izjavio da su izbori spriječili da ovi prijedlozi prođu kroz procedure.

Bećirović i Magazinović su naveli da pravo izabranih i imenovanih zvaničnika na ovakvu vrstu novčane naknade predstavlja potpunu neosjetljivost na tešku društvenu i ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini, te se upravo radi uvažavanja socijalne realnosti i predlaže ovakva izmjena postojećeg zakonodavstva prenosi Fokus.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar