‘Ko je Monika Mijić koja je glasala protiv imenovanja Dalide Burzić na poziciju sutkinje Suda BiH!

‘Ko je Monika Mijić koja je glasala protiv imenovanja Dalide Burzić na poziciju sutkinje Suda BiH!

SARAJEVO – Dana 14. 02. 2019. godine, VSTV BiH imenovao je Dalidu Burzić na poziciju sutkinje Suda Bosne i Hercegovine. Burzićeva je široj javnosti, ali i Međunarodnoj zajednici poznata po svome sramnom, nečasnom i kriminalnom djelovanju u predmetu „Dženan Memić“, u tom skandaloznom sudsko-tužiteljskom slučaju bez presedana u skrivanju i prikrivanja pravih ubojica mladića Dženana Memića, za koje prikrivanje ubojica se ista sumnjiči.

Visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko, prošle godine, ukazao je u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti na ozbiljne propuste i korupciju pravosudno-policijskih djelatnika počinjenih u predmetu „Dženan Memić“, međutim, ni to nije pomoglo, da se spriječi imenovanje Dalide Burzić na najčasniju poziciju u državi – sutkinje Suda BiH, nakon što je prethodno kao Glavna kantonalna tužiteljica svojim postupcima, dovela u pitanje povjerenje javnosti u pravosudne strukture i poljuljala integritet Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, slijedom čega je i UDT protiv iste optužnicu/ tužbu podigao.

Monika Mijić – članica VSTV-a BiH glasala je protiv imenovanja Dalide Burzić na poziciju sutkinje Suda BiH. Mijićeva je u tijeku rasprave istakla, da se protiv Dalide Burzić trenutno vodi disciplinski postupak zbog slučaja Dženan Memić. Iako se gotovo u javnosti po pitanju predmeta „Dženan Memić“ nije oglašavala, svojim postupkom Mijićeva je pokazala na čijoj je u stvari strani bila – na strani istine i pravde, kao „kap u moru“, u silnoj borbi, za istinu i pravdu, koju vodi Muriz Memić. Odvjetnik Ifet Feraget pozdravio je odluku Mijićeve.

Oni od kojih se očekivalo, da neće podržati imenovanje Dalide Burzić na poziciju sutkinje Suda BiH bila je između ostaloga i Ružica Jukić, koja je ipak pokazala nedosljednost i svojim glasom „pogurala“ imenovanje Dalide Burzić. Prethodno je Jukićeva, prije imenovanja Dalide Burzić, poslala poruku Murizu Memiću, ocu ubijenog Dženana Memića i napisala istome: „da se ništa ne brine što god da bude“, a potom je glasala za Dalidu Burzić – ženu, koja je prikrila prave ubojice Memićevog sina. Ima li išta perfidinije, licemjernije, podlije i mizernije od poteza Ružice Jukić. Nema! Razlike između Dalide Burzić i Ružice Jukić i neke nema: Dalida Burzić prikrila je ubojice Dženana Memića, a Ružica Jukić svojim glasom podržala onu (o.p. Dalidu Burzić), koja je prikrila i amnestirala ubojice Dženana Memića.

Ugledna članica VSTV-a BiH Monika Mijić jedina je, kojoj je stalo do pravde i ugleda pravosudnih institucija, dok se sve dojučer smatralo, da je to ustvari Ružica Jukić, koja kako se ispostavilo, nije svijetla, nego mračna točka bh. pravosuđa. Iskustvo i bogata karijera prate članicu VSTV-a BiH Moniku Mijić. Profesionalnost i predanost i odlučnost poslu jača su joj strana, a njezina životna karijera bogato je snabdjevena.

Mijićeva je bila savjetnik ministra pravde FBiH, a nakon čega je izabrana od strane Vijeća ministara BiH za člana VSTV BiH za mandat od 12.2016-12.2020.

Monika Mijić rođena je 1973. godine u Sarajevu, gdje je završila osnovnu školu, osnovnu glazbenu školu (klavir) i srednju školu „Prva gimnazija“.

Diplomirala je, kao najuspješniji student, na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu 1999. godine, a pravosudni ispit položila je 2002. godine u Zagrebu. Trenutno je na postdiplomskom studiju „Međunarodni odnosi i ekonomska diplomacija“ na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Pohađala je edukaciju na Queen Mary Univerzitetu u Londonu u 2014. godini u organizaciji Britanske Ambasade u Bosni i Hercegovini.

Tečno govori engleski, francuski i njemački jezik.

Profesionalnu karijeru je započela kao vježbenica u Općinskom sudu u Splitu, gdje je radila na građanskom, krivičnom i ovršnom odjelu suda od lipnja 2000. do prosinca 2002. godine. Na dužnost zamjenice pravobranitelja BiH stupila je u lipnju 2003. godine kada je Pravobraniteljstvo BIH započelo s radom i tu dužnost je obavljala do siječnja 2006. godine, nakon čega je obavljala dužnost pravobranitelja BiH do srpnja 2006. godine.

Na mjesto zastupnika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Europskim sudom za ljudska prava izabrana je u lipnju 2006. godine i tu dužnost je obavljala do prosinca 2016. godine, kada je imenovana za savjetnicu federalnog ministra pravde. Za člana VSTV-a BiH izabrana je u prosincu 2016. godine od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Ostalo iskustvo:

Član Povjerenstva stručnjaka za poboljšanje procedura za zaštitu ljudskih prava (DH-PR) u Vijeću Europe, 2005.- 2010.;

Član Upravnog komiteta za ljudska prava (CDDH) u Vijeću Europe, 2005. – 2016.;

Član CDDH ad hoc pregovaračke grupe za finalizaciju pravnih instrumenata koji reguliraju modalitete pristupa Europske unije Europskoj konvenciju za zaštitu ljudskih prava, 2012.-2013.;

Kao ekspert u oblasti zaštite ljudskih prava preko deset godina obavlja edukaciju sudaca, tužitelja i pravnika u Bosni i Hercegovini o Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava u suradnji sa Centrom za edukaciju sudaca i tužitelja FBIH, Vijećem Europe, Aire Centrom iz Londona i pravnim fakultetima;

U suradnji s Vijećem Europe sudjelovala u edukaciji o zaštiti ljudskih prava pravnika u Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji;

Napisala je i objavila više stručnih članaka iz oblasti ljudskih prava.

Pamtit će povijest, ali i pošteni ljudi članicu VSTV-a BiH Moniku Mijić, kao i Bogića Bogićevića, koji nije htio, da da glas Srbiji i Crnoj Gori i Makedoniji, da bi JNA izašla na ulice i preuzela vlast i time izvršila državni udar, tako i Moniku Mijić, koja nije htjela da da svoj glas za onu (o.p. Dalidu Burzić), koja je osramotila i inficirala treći stup vlasti u državi.

 

/Izvor: Dnevno.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar