Srbijanski mediji pišu kako se stvara nova Austro-ugarska

Srbijanski mediji pišu kako se stvara nova Austro-ugarska

Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Slovenija te Austrija, koja nije članica NATO-a, potpisale su pismo namjere o uspostavi Regionalnog komponentnog zapovjedništva za specijalne snage (R-SOCC), koje bi trebalo znatno poboljšati sposobnosti tih snaga, piše Hina. Četiri zemlje saveznice NATO-a, pod vodstvom Mađarske, radit će s Austrijom na formiranju R-SOCC-a za male zajedničke operacije, priopćio je NATO. Pismo namjere potpisano je u srijedu, na rubu dvodnevnog sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a.

“To zapovjedništvo iznimno će povećati sposobnosti tih pet država da učinkovito koriste svoje specijalne snage. Nestalna struktura R-SOCC-a omogućuje svakoj od sudionica da svoj doprinos koristi odvojeno, a istodobno će imati koristi od integrirane strukture R-SOCC-a, kada se aktivira za raspoređivanje”, kaže se u priopćenju NATO-a.

Novo zapovjedništvo razvijat će se sukladno standardima NATO-a, koristeći stručno znanje sjedišta za NATO-ove specijalne operacije u Monsu, u Belgiji. Zapovjedništvo je prije svega namijenjeno za operacije EU-a i NATO-a, ali će moći sudjelovati u ostalim multilateralnim misijama, vježbama i obukama. Srbijanski mediji, u objavama o ovome savezu, napisali su kako se na granicama Srbije stvara nova Austro-Ugarska.

Tako u tekstu o savezu većina srbijanskih medija navodi kako je , Austrougarska ili Austrougarska monarhija, poznata i kao Dvojna monarhija i Dunavska monarhija, bila država koja je postojala u Europi između 8. lipnja 1867. i 31. listopada 1918. godine. ”U njoj su živjeli Nemci, Talijani, Hrvati, Mađari, Bošnjaci, Poljaci, Rumunji, Rusini, Slovaci, Česi, Srbi, Slovenci i drugi narodi. Poslije vojnog poraza u Prvom svjetskom ratu 1918. godine, Austrougarska je rasformirana, a na njezinoj teritoriji je formirano nekoliko država nasljednica: Austrija, Mađarska, Čehoslovačka (Češka i Slovačka), Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (Srbija, BiH, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Makedonija) i Poljska, a dijelovi su pripojeni već postojećim državama: Italiji i Rumunjskoj”, navode srpski portali.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar