Koje stranice o “koronavirusu” trebamo izbjegavati?

Koje stranice o “koronavirusu” trebamo izbjegavati?

Kroz projekt Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.Škola volonterizma, kojeg provodi zajedno s Medijskim centrom Vrhbosanske nadbiskupije, a u sklopu medijskih radionica učimo i o medijskoj pismenosti i medijskom aktivizmu, te tako ukazujemo i na potencijalne opasnosti koje vladaju u online svijetu.

Posljednjih tjedana, sa sve većim širenjem koronavirusa i proglašenjem globalne pandemije, stručnjaci i mediji širom svijeta trude se pravovremeno i istinito informirati stanovništvo svojih zemalja i dati stručne savjete o mjerama zaštite koje bi trebalo poduzeti. Zbog toga je, prenosi geek.hr, kako na globalnoj, tako i lokalnoj razini, podignut veliki broj stručnih mrežnih stranica, dok se istodobno najveći pretraživači i društvene mreže trude da kao prve rezultate pretraga “izbacuju” relevantne i vjerodostojne informacije, kao i da suzbijaju lažne vijesti i nestručne savjete o koronavirusu i njegovim posljedicama.

No, nestručni savjeti brzo se šire internetom. Tako to ipak nije tako lak posao, pa se s pravom, u nekim trenucima može učiniti da se glasine, pogrešne i neprovjerene informacije i nestručni savjeti šire čak i brže nego one stručne.

Naravno, tu su i hakeri i cyber kriminalci koji se trude da trenutnu globalnu zabrinutost za zdravlje zloupotrijebe u svoju korist. Internet prijevare, mrežne stranice koje se bave “fishingom” i broj spam poruka svakodnevno su u porastu.

Stručnjaci za cyber sigurnost tvrtke Recorded Future napominju kako se svakodnevno registrira sve više internet domena iza koji se kriju stranice koje šire lažne vijesti i provode različite vrste internet prijevara.

Oni su izdvojili 14 internet stranica koje bismo svi trebali izbjegavati:

Coronavirus-map[točka]com
Blogcoronacl.canalcero[točka]digital
Coronavirus[točka]zone
Coronavirus-realtime[točka]com
Coronavirus[točka]app
Bgvfr.coronavirusaware[točka]xyz
Coronavirusaware[točka]xyz
Corona-virus[točka]healthcare
Survivecoronavirus[točka]org
Vaccine-coronavirus[točka]com
Coronavirus[točka]cc
Bestcoronavirusprotect[točka]tk
Coronavirusupdate[točka]tk
Coronavirusstatus[točka]space

J.P., KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar