Rusija razmišlja o dizanju vojske u borbi protiv koronavirusa

Rusija razmišlja o dizanju vojske u borbi protiv koronavirusa

Rusija bi u borbi s koronavirusom mogla zvati u pomoć i vojsku, rekao je u ponedjeljak ruski predsjednik Vladimir Putin te, nakon što je zabilježen rekordan dnevni broj novih slučajeva zaraze, upozorio da se stanje pogoršava. Rusija je u ponedjeljak izvijestila da ima 2558 novih slučajeva zaraze, te je u toj zemlji sada 18.328 slučajeva zaraze kornavirusom, prenosi Hina.

Tijekom noći umrlo je 18 osoba kojima je dijagnosticiran covid-19, bolest koju izaziva novi koronavirus, i sada je ukupno zabilježeno 148 smrtnih slučajeva. Broj umrlih, iako raste, za sada je mnogo manji nego u najteže pogođenim zemljama poput Sjedinjenih Država ili Italije. Moskva, najteže pogođeno područje, i nekoliko drugih regija uveli su zabranu kretanja, naredivši građanima da ostanu u kućama osim za nabavu hrane, žurnih medicinskih intervencija, iznošenje smeća ili odlaska na posao ako je to apsolutno nužno. Putin je kritizirao, kako je rekao, nemar u nekim regijama zbog kojeg se zaraza proširila u nekim sredinama i pozvao regionalne čelnike da iskoriste zaostatak za Moskvom od tri do četiri tjedna. “Ta rezerva vremena može se brzo istopiti i ne smije se lakomisleno potrošiti, mora se najučinkovitije iskoristiti”, rekao je Putin dužnosnicima na sastanku održanom putem video-veze. “Imamo mnogo problema, nemamo ništa čime bismo se trebali posebno hvaliti i definitivno se ne smijemo opustiti”, dodao je.

Zovite rusku vojsku

Putin je dužnosnike pozvao da u borbu protiv širenja covida-19 razmotre pozvati rusku vojsku, napomenuvši kako je ona posljednjih tjedan poslala liječnike i medicinsku opremu u Italiju i Srbiju. Sličan potez slanja pomoći SAD-u razljutio je ruske kritičare Kremlja koji su to ocijenili javnom predstavom u kojoj se rasipaju sredstva koja nedostaju samim ruskim regijama. Kremlj je takve ocjene odbacio i rekao da Moskva sada može u budućnosti očekivati pomoć Sjedinjenih Država. “Morate, naravno, iskoristiti to iskustvo i imate na umu sve te opcije, uključujući ministarstvo obrane koje, ako je potrebno, može i treba biti uključeno”, rekao je Putin. Putin je rekao da su sredstva koje je vojska poslala “tek dio onoga što ministarstvo obrane ima” i da su “glavna sredstva još uvijek u pričuvi, tako da to trebati imati na umu”.

Moskva uvodi novi sustav izdavanja dozvola za kretanje

Grad Moskva je u ponedjeljak pokrenuo internetsku stranicu novog sustava za izdavanje dozvola za kretanje. Od srijede će građani u ruskoj prijestolnici morati tražiti dozvolu prije korištenja javnog prijevoza ili svojih automobila i drugih vozila. No u ponedjeljak ujutro stranica je bila dostupna s prekidima za što su vlasti okrivile hakerske napade od kojih su neki, rekli su, došli iz inozemstva, prenosi Hina. Moskovski centar za krizna stanja rekao je da je bez obzira na napade uspio izdati 1,8 milijuna dozvola za korištenje javnog ili privatnog prijevoza za kretanje po gradu.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing