Koliko novca je zaradila Lana Pudar osvajanjem brončane medalje na Svjetskom prvenstvu

Koliko novca je zaradila Lana Pudar osvajanjem brončane medalje na Svjetskom prvenstvu

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar osvojila je treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima koje se održava u katarskoj Dohi, a osim brončane medalje inkasirala je i određenu sumu novca.
Lana Pudar je osvojila broncu s vremenom 2:07.92. Zlato je otišlo u ruke Laure Stephens s vremenom 2:07:35, dok je srebro osvojila Dankinja Helena Rosendah Bach s vremenom 2:07:44.Kako piše Sportskeeda.com, Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima u Dohi imalo je ukupan nagradni fond od preko 5,2 milijuna eura računajući sve sportiste i discipline.

Od toga, za plivanje je izdvojeno oko 2,5 miliona eura, a svaki osvajač zlatne medalje dobio je 18.600 eura, srebrene 13.400 te brončane 9.300 eura koliko je Lani pripalo za treće mjesto, što svakako pokazuje da je ovo vrlo skup i relativno slabo plaćen sport.

Pudar je u istoj ovoj disciplini osvojila titulu evropske seniorske prvakinje u Rimu 2022. godine, a sada je na Svjetskom prvenstvu dodala još jedan veliki rezultat.

Podsjetimo, na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki 2023. godine osvojila je četvrto mjesto na 200 metara delfin, a kako je ponovo bila druga najmlađa učesnica finala, jasno je da njeno vrijeme tek dolazi usprkos već ostvarenim sjajnim rezultatima.

Inače, Mostarka, koja je nedavno napunila 18 godina, u svom vlasništvu ima čak 20 medalja sa najvećih takmičenja.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar