• Ministar Mario Jurica u radnom posjetu općini Prozor-Rama
  • Ministar Mario Jurica u radnom posjetu općini Prozor-Rama
  • Ministar Mario Jurica u radnom posjetu općini Prozor-Rama
  • Ministar Mario Jurica u radnom posjetu općini Prozor-Rama
  • Ministar Mario Jurica u radnom posjetu općini Prozor-Rama
  • Ministar Mario Jurica u radnom posjetu općini Prozor-Rama
  • Ministar Mario Jurica u radnom posjetu općini Prozor-Rama
  • Ministar Mario Jurica u radnom posjetu općini Prozor-Rama
  • Ministar Mario Jurica u radnom posjetu općini Prozor-Rama
  • Ministar Mario Jurica u radnom posjetu općini Prozor-Rama

Ministar Mario Jurica u radnom posjetu općini Prozor-Rama

Mario Jurica, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije boravio je danas u radnom posjetu općini Prozor-Rama te s načelnikom Jozom Ivančevićem i pomoćnicima razgovarao o aktualnoj problematici i pronalaženju rješenja, a koja se tiču vodnih naknada, šumarstva i lovišta.

Jurica funkciju ministra obnaša tri mjeseca, a ovom je prigodom iskoristio priliku za obilazak općina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, točnije općine Prozor-Rama, Konjic i Jablanica i upoznati načelnike i gradonačelnike općina koje su u Programu utroška sredstava iz vodnih naknada i Programu utroška sredstava iz rekultivacije, to jest promjene namjene zemljišta, a koje ministarstvo radi prema jedinicama lokalne samouprave.

“Htjeli smo upoznati načelnike i gradonačelnike koje su naše vizije, i na koji način, utrošiti ta sredstva i da čujemo njihove prijedloge, što oni planiraju i što je njihov prioritet”, komentirao je Jurica današnji sastanak.

Nezaobilazna tema sastanka je svakako bila i nezakonita sječa šume, točnije nužnost što skorijeg donošenja Zakona o šumama na prostoru HNŽ.

Jurica je kazao: “Što se tiče Zakona o šumama, njega nemamo već od 2013. godine kada je stavljen van snage. Mi smo išli formom Prijedloga zakona 2020. godine, ali nije imao većinu u Vladi, pa tako da nije išao ni na Skupštinu. Sadašnja Vlada je u svom ekspozeu najavila da će raditi na Zakonu o šumama. Mi smo već na jednoj od prethodnih sjednica odabrali radnu grupu za izradu Zakona o šumama i naravno da nam je on prioritet. Godišnje se gubi baš dosta sredstava, preko 10 milijuna. Mi smo već ovih desetak-dvanaest godina nepostojanja Zakona o šumama izgubili dovoljno sredstava da smo sazrjeli da konačno iznađemo rješenje i donesemo taj Zakon o šumama. Najveći problem nije u zakonu kao zakonu, već u gospodarenju šumom.”

Kada je riječ o gospodarenju šumama, Jurica se upravo osvrnuo na društva koja djeluju na području HNŽ. “Trenutno imamo tri društva i radit ćemo na tome da ih, ili ujedinimo ili… Skupština je 2006. godine osnovala Javno poduzeće ‘Šume Hercegovačko-neretvanske’ i tad je trebalo spojiti druga dva društva ili ugasiti. Ali, to je već davna prošlost. Naravno da ćemo mi dati napora da konačno donesemo taj zakon”, zaključio je Jurica.

Tama današnjeg sastanka bila su i lovišta na prostoru općine Prozor-Rama. Jurica je za Ramski Vjesnik komentirao: “Prošli tjedan sam imao predstavnike Lovačkog društva ‘Vepar’ i Lovačkog društva ‘Gorača’. Njima sam iznio jedan prijedlog na koji način možemo riješiti lovišta. S obzirom da je Ustavni sud 2013. godine donio odluku da bude jedno lovište na teritoriji općine Prozor-Rama, moramo poštovati tu odluku. Prijedlog je bio da se ta dva društva udruže sporazumom, da odrede neke svoje granice, to jest revire, i da na taj način dovedemo tu granu u zakonske osnove. Mislim da je to svima cilj, posebno lovcima koji to vole, da lovstvo bude legalno. Ja sam njima dao rok do iduće lovne sezone da taj problem završimo. Osim općine Prozor-Rama, taj problem imamo u Jablanici i općini Čitluk.”

Današnji je sastanak za Ramski Vjesnik komentirao i načelnik Jozo Ivančević, ocijenio ga kao iznimno pozitivnim gdje je vidljivo približavanje u razmišljanju između općine Prozor-Rama i HNŽ, kada je u pitanju vodoprivreda, poljoprivreda, šumarstvo ili pak lovstvo.

“Koliko sam vidio ministar je apsolutno za to da se urade neke stvari koje do sada nisu bile zakonski regulirane. Mislim da moramo nekako zajednički pristupiti, jedni druge podržavati, da se sve zakonski uokviri, imajući na umu da u županiji ima dosta problema po pitanju šuma, lovišta, koncesija i svega drugoga. Jedni drugima smo iznijeli svoje stavove i vjerujem da ćemo sve ideje uz predstavnike Općinskog vijeća i Skupštine HNŽ pokušati zakonski realizirati”, kazao je Ivančević.

Tema sastanka je bila raspodjela sredstava iz vodnih naknada, a Ivančević je kazao: “Znamo da neke općine koje imaju  manje kapacitete vode dobivaju veća sredstva nego što ima naša općina. Tako da smo to tražili, jer do sada se radila diskriminacija prema općini Prozor-Rama i to sam iznio kod ministra. Na neki način sam i upozorio da se radila diskriminacija i da se to više ne ponavlja. Zaključili smo ukoliko se sada ne usuglasimo u raspodjeli sredstava, da ćemo ići putem suda. Dokazivat ćemo svoje pravo, kao i za sve drugo, jer ranije s direktorima i ministrima nismo mogli naći zajedničko stajalište. Dosta toga je išlo u korist općine. Nadam se da toga neće doći, zato sam i iznio problem u raspodjeli sredstava, da općini Prozor-Rama puno više tih sredstava pripada nego nekim drugim općinama koje imaju manju količinu vode.”

Današnji radni posjet je samo jedan u nizu koji je realiziran u općini Prozor-Rama, pa smo načelnika upitali je li stvorena neka nova klima u odnosu općine i Županije.

“Sve je moguće, vidim da su to sve mlađi ljudi, što me veseli i raduje. Vidim da imaju volju i snagu. Znamo da je sve na kraju politika, ali bolje bi bilo da se manje njome bave, a da se više rješavaju problemi lokalnih zajednica, ljudi koji tu žive. Da se upoznaju sa svime, a onda razluče što je stvarno stanje na terenu. Ministri različitih resora možda i ne znaju kakav je život tih zajednica dok ne dođu na teren i dok im se ne iznese realno stanje kakvo jest. Bilo da se radi o sječi šume, lovišta ili nekog drugog problema koji općina ima zajedno sa svojim žiteljima, s kojim se zajednički bore. Ne možemo sami, jer lokalna zajednica jednostavno nema neke ovlasti”, kazao je Ivančević.

Ivančević ističe kako su lokalne zajednice nekada imale više ovlasti, kada su se puno više štitile šume, vode i drugi resursi. Ivančević je kratko komentirao i ranije odnose s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede te kazao: “Spomenuo bih Vesnu Pinjuh, koja je bila ministrica poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a s kojom smo imali korektnu suradnju. Ona je dosta realno raspoređivala sredstva, recimo iz vodne naknade. S ministrom Jovićem smo imali loše iskustvo, nikada nismo mogli naći zajednički jezik da općina dobije ono što joj zaista pripada.”

“Nama ne treba ništa tuđe nego samo ono što je naše, prvenstveno mislim na vodu i šume. Ranije su nam jednostavno oduzimali pravo na to, na razne načine smo se žalili i tražili svoja prava. Sadašnji ministar je mlad čovjek, iznio sam mu sve naše probleme kakvi jesu, sa željom da se više ne događaju, da se našoj lokalnoj zajednici dodijeli ono što joj i pripada. Nama ne treba ništa što nije naše, ali ono što jest naše neka se da našem narodu, našoj lokalnoj zajednici”, zaključio je Ivančević.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar