Predsjednica R Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović:  ‘Stari hrvatski pozdrav ‘Za dom spremni’ je neprihvatljiv

Predsjednica R Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović: ‘Stari hrvatski pozdrav ‘Za dom spremni’ je neprihvatljiv

Nakon što je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na svojoj tiskovnoj konferenciji kazala da je pogriješila kazavši da je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav, optuživši savjetnike da su je naveli na takve izjave, reagirao je njen bivši savjetnik Mate Radeljić.

“Hrvatskoj treba suočavanje s prošlošću, treba to riješiti. Ne zato da bismo ulazili u te nekakve političke prijepore i da bismo raspravljali o ideološkim pitanjima. Sklona sam tome da o tome raspravljaju stručnjaci povjesničari…Kad je riječ o pozdravu ‘Za dom spremni’, da, ja sam počinila grešku kad sam rekla da je to povijesni pozdrav jer mi je to više puta rekao netko od savjetnika. Međutim, prihvaćam činjenicu koju su rekli povjesničari da to nije stari hrvatski pozdrav. No, poanta izjave tada je bilo da je ‘stari hrvatski pozdrav ‘Za dom spremni’ neprihvatljiv, što sam već tad naglasila”, kazala je hrvatska predsjednica.

Međutim, njen bivši savjetnik Mate Radeljić je iznio detalje o tome šta je predsjednica Hrvatske navodno obećala srbijanskom kolegi Aleksandru Vučiću za korištenje termina “genocid u Srebrenici” i “velikosrpska agresija”.

RTL je kontaktirao bivšeg predsjednicinog savjetnika za unutarnju politiku Matu Radeljića.

“Predsjednica sama vodi svoju politiku i predsjednica sve svoje odluke sama donosi. Nitko u njezino ime nije donio odluku. Meni je to žao čuti jer ispada da je predsjednica bila nekakva marioneta svojih savjetnika. Ne znam na koga je mislila i bilo bi lijepo da je kazala na koga misli”, kazao je Radeljić za RTL.

Potom je Radeljić javno postavio pitanje javnosti i predsjednici: “Je li netko od njezinih savjetnika njoj rekao da nakon posjeta Aleksandra Vučića, da nalog da u nijednom njezinom javnom obraćanju i ni u jednom govoru, za ‘Oluju’, za bilo koje obraćanje nakon posjeta Aleksandra Vučića, da se ne smije spomenuti pojam ‘velikosrpske agresije’ niti genocida u Srebrenici”, kazao je Radeljić.

“Osobno mi je nakon posjete Aleksandra Vučića kazala da ne želi više da se ni u jednom obraćanju koristi termin velikosrpske agresije ili genocida u Srebrenici jer je to obećala Aleksandru Vučiću. Neka to sada demantira i svali na svoje savjetnike”, kazao je Radeljić.

Na ove izjave bivšeg savjetnika predsjednice Hrvatske reagirali su iz njenog Ureda.

“Ono što se dogodilo 90-tih godina bila je agresija na Hrvatsku u ime velikosrpske politike”, poručili su iz Ureda predsjednice

Iz Ureda predsjednica Kolinde Grabar-Kitarović brzo su odgovorili na optužbu bivšeg savjetnika predsjednice za unutarnju politiku Mate Radeljića da je Kolinda Grabar-Kitarović obećala srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da više u govorima neće spominjati pojmove “velikosrpska agresija” i “genocid u Srebrenici”.

“Ispod svake razine je ponovno odgovarati na pitanja oko kojih ne postoji nikakva dvojba. Ono što se dogodilo 90-tih godina bila je agresija na Hrvatsku u ime velikosrpske politike, a zločin u Srebrenici je i Međunarodni sud utvrdio kao genocid i nitko dobronamjeran to ne dovodi u pitanje”, odgovorila je glasnogovornica predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Ivana Crnić.

(Izvor: Agencije)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar