Kolinda Grabar Kitarović na skupu u Neumu

Kolinda Grabar Kitarović na skupu u Neumu

”Puzajućim promjenama Daytonskog sporazuma, osjeti se kroz odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda, ugrožena konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH. U dva navrata Bošnjaci su izabrali hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo BiH. U Mostaru se ne provodi odluka Ustavnog suda te izbori nisu održani preko osam godina”, rekla je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na otvorenju znanstvenog skupa “Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti?”, koji se održava u Neumu.

Dodala je kako je Bih izložena i novim izazovima posebno međunarodnom terorizmu te prijetećoj migrantskoj krizi. ”Raste broj ekstremističkih zajednica. U Republici Srpskog gotovo da nema povratka izbjeglih, a u Federaciji BiH se nastavlja majorizacija Hrvata. Međunarodna zajednica dugo je zatvarala oči pred ovim činjenicama. One, uz jačanje separatističkih težnji U Republici Srpskoj, snažno utječu na položaj i ravnopravnost Hrvata u BiH. Ne smijemo zatvarati oči pred ovim činjenicama, posebice zato je prvo Hrvatska snažno podržava teritorijalnu cjelovitost i suverenitet BiH kao i njezin put euroatlantskih integracija”, rekla je hrvatska predsjednica. Dodala je kako je Hrvatska spremna pomoći BiH u borbi protiv međunarodnog terorizma, te ”snažno diplomatski djelovati prema međunarodnoj zajednici s ciljem dogradnje daytonskog sporazuma, osiguranja stabilnosti bih i šireg susjedstava te sprječavanja vanjskih utjecaja”.

Naglasila je kako Hrvatska predlaže žurno donošenje novog Izbornog zakona koji će jamčiti jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda. Drugo žurno donošenje novog statuta Mostara i organizacije lokalnih izbora i treće pravovremeno djelovanje međunarodne zajednice nužno za stabilnost BiH i regije koje uključuje ubrzanje reformi. Hrvatska predsjednica osvrnula se i na ulogu Hrvata u proteklom ratu u BiH pa je rekla kako je ”gotovo sva vojna i humanitarna pomoć Bošnjacima Hrvatima u BiH došla je iz Hrvatske ili preko Hrvatske”. ”Hrvatska je uz SAD najzaslužnija za zaustavljanje nesretnog hrvatskobošnjačkog sukoba a u skladu sa Splitskom deklaracijom i za oslobađanje 20 posto teritorija BiH”, rekla je te dodala kako je tijekom rata Hrvatska primila gotovo milijun izbjeglica iz BiH.

Bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar