Kolinda je smjenila Dalića, a Komšić otvara mostarski sajam – lakše će deva kroz iglenu ušicu, nego Komšić na Sajam

Kolinda je smjenila Dalića, a Komšić otvara mostarski sajam – lakše će deva kroz iglenu ušicu, nego Komšić na Sajam

Prvotravanjska šala jutros je “potresla” BHRT, a nije “svejedno” bilo ni u Hercegovini gdje je, u većini mjesta član Predsjedništva Željko Komšić proglašavan ‘personom non grata’. Naime, Index.hr je objavio ‘vijest’ da je hrvatska predsjednica smijenila izbornika hrvatske reprezentacije Zlatka Dalića (!), a Bljesak.info našalio se s čtateljima objavivši da će Željko Komšić otvoriti mostarski sajam i na njemu predstaviti knjinju ‘Ma, hajte molim vas’.

Prvotravanjsku šalu portala Index.hr ozbiljno je shvatio voditelj jutarnjih vijesti BHRT-a, a “informaciju” da je hrvatska predsjednica smijenila hrvatskog izbornika prenio je čak je “detaljno elaboriranje” “ustavnog stručnjaka, koji se “pozvao na ovlasti” Predsjednice Hrvatske koje je, navodno, “svojedobno koristio” i predsjednik Franjo Tuđman.

Međutim, njegov kolega pokušao mu je sugerirati da se radi o prvotravanjskoj šali, ali uzalud. Ovaj je kazao kako “to u tekstu nigdje nije pisalo”.

I u Mostaru su prve rečenice teksta Bljesak.info o tome da će Komšić otvoriti mostarski sajam, odmah na prvu, zazvučale neistinito jer bi to, uistinu, graničilo sa znanstvenom fantastikom. U svakom slučaju, sajam bi mogli otvoriti prije ‘mali zeleni’ nego Komšić.

Bljesak.info u svom maštovitom iznenađenju čitateljima, pod naslovom, ‘Komšić otvara sajam u Mostaru i predstavlja knjigu’, za 1. travnja piše:

“Lider Demokratske fronte i član Predsjedništva BiH Željko Komšić otvorit će svečano, uz druga dva člana Predsjedništva BiH, Mostarski sajam. Naime, kako je potvrđeno iz Komšićeva ureda, bila je to jedna od tema prošlotjednog sastanka Komšića s veleposlanikom Kine u BiH Ji Pingom.

Budući da je Kina zemlja partner ovogodišnjeg, 25. po redu Sajma, kineski veleposlanik prenio je želje svojih vlasti i gospodarstvenika da umjesto njihovih izaslanstava Sajam otvore Komšić i kolege kako bi se, kako se navodi, pokazalo da se ipak kamenje spoticanja može preskočiti. Iz organizacije mostarskog Sajma, poručeno je kako nisu zadovoljni ovim iznenadnim izmjenama ceremonije otvaranja, ali da ne mogu proturječiti kineskim partnerima kako ne bi ugrozili samo održavanje sajma.

Navodno se ovo postavio kao jedan od uvjeta Kineza da uopće dođu u Mostar iako je sve mjesecima ranije dogovoreno. Kinezi su uvjereni kako dolazak Komšića u Mostar, koji ga nije proglasio službeno personom non grata jer nema Gradskog vijeća, ipak može biti korak naprijed. Istodobno, srbijanski mediji objavili su kako će Komšić u književnom dijelu sajma predstaviti knjigu o predizbornoj kampanji koju je pripremio njegov savjetnik za medije Nihad Hebibović. Potvrdio je ovo Komšićev savjetnik Čedomir Jovanović otkrivši RTS-u kako će se knjiga zvati ‘Ma hajte molim vas'”.

Index.hr/ u prvotravanjskoj šali naslova ‘Kolinda smijenila Zlatka Dalića’, čak je “zatražio” mišljenje “ustanog sudca koji je ovaj “slučaj” vrlo “stručno” obrazložio:

“Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović smijenila je Zlatka Dalića s pozicije izbornika hrvatske nogometne reprezentacije. Dalić je o smjeni bio obaviješten prije nekoliko dana, no za informiranje čitave javnosti čekao se prvi travanj.

Predsjednica je izbornika reprezentacije odlučila smijeniti nakon što je Hrvatska u drugoj kvalifikacijskoj utakmici za Europsko nogometno prvenstvo poražena u Budimpešti od Mađarske.

Smjena nogometnog izbornika jedna je od rijetkih ovlasti koje Ustav daje predsjedniku, a prije Kolinde je tu ovlast koristio jedino prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Razlog smjene je u taktičkom neslaganju i predsjedničinom nezadovoljstvu rezultatima. Loši rezultati reprezentacije Kolindi su došli u najgore moguće vrijeme, s obzirom da je cijeli predsjednički mandat utrošila na bavljenje reprezentacijom, i ona joj je trebala biti jedini adut u predsjedničkoj kampanji. Dodatni problem je samo Dalićevo prezime, koje ljude podsjeća na njenu konkurenticu Daliju Orešković, kazuju istraživanja agencije 2×1 komunikacije.

Kolinda je već neko vrijeme ogorčena izostankom agresivnosti koja je do sada bila zaštitni znak Hrvatske, ali i taktičkim lutanjima i manjkom hrabrosti izbornika Dalića. Kazala mu je da bi izvjesni Matej Mitrović i s jednom nogom bio bolje rješenje u obrani koja je vidljivo potrošena i neuigrana.

Još nije poznato tko će biti novi hrvatski izbornik, a do sjednice Izvršnog odbora HNS-a klupu preuzima Goran Marić, bivši nogometni sudac, dok se na klupu kao pomoćnik vraća Joe Šimunić.

Dalić i Grabar-Kitarović nakon naprasne smjene pokušali izgladiti odnose u zagrebačkom kafiću Nec, o čemu svjedoči i fotografija koju nam je ustupio čitatelj Indexa J.K. (podaci poznati redakciji), ali taj pokušaj mirenja nije bio uspješan.

Kako predsjednica uopće može smijeniti izbornika? Ustavni stručnjak kaže da može

Kako predsjednica uopće može smijeniti izbornika hrvatske reprezentacije? Odgovor na to pitanje Indexu je ponudio ugledni ustavni stručnjak Branko Smerdel, koji kaže da se takva mogućnost može iščitati iz Ustava RH.

“Ako pažljivo čitamo odredbe Ustava RH koje se odnose na dužnosti i prava predsjednice RH, jasno je da predsjednica ima puno šire ovlasti nego što se to laički smatra. Naime, članak 94. Ustava navodi kako predsjednica RH predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu. Nadalje, članak 99. Ustava RH ističe kako predsjednica zajedno s vladom RH surađuje u oblikovanju i provođenju vanjske politike”, rekao je Smerdel za Index.

“Kako je opće poznato da su hrvatski nogometaši najvažniji hrvatski ambasadori u svijetu, a predsjednica po Ustavu sukreira vanjsku politiku, jasno je da ona ima pravo utjecati na odabir onoga koji će voditi naše najpoznatije ambasadore po svijetu. Otkako je Hrvatska osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, hrvatska sportska diplomacija postala je važnija nego ikad pa je predsjedničina smjena izbornika i postavljanje novoga, sasvim logično, u okviru njezinih ovlasti”, zaključio je ustavni stručnjak”.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar