Papa Franjo citirao Ivu Andrića

Papa Franjo citirao Ivu Andrića

Na povratku iz Rabata u Rim, 31. ožujka, papa Franjo je odgovarao na novinarska pitanja i govorio o prvim dojmovima nakon posjeta Kraljevini Maroko. Odmah na početku spomenuo je i nobelovca Ivu Andrića, citirajući njegov najpoznatiji roman.

„Izgradnja mostova za mene je nešto što gotovo nadilazi ljude, jer je potreban vrlo velik napor. Oduvijek me je toliko doticala rečenica iz romana Ive Andrića Na Drini ćuprija gdje on kaže kako je most napravio sam Bog s krilima anđela za ljude kako bi komunicirali… kako bi ljudi mogli komunicirati. Most je za ljudsku komunikaciju. A to je lijepo i vidio sam to ovdje u Maroku. S druge strane, zidovi su protiv komunikacije, oni su za izolaciju i oni koji ih grade postat će njihovi zatvorenici. Plodovi [ovog posjeta, op. prev.] još se ne vide, ali vidimo toliko cvijeća koje će donijeti plodove, idemo nastaviti ovako“, rekao je između ostaloga rimski biskup u odgovoru na pitanje novinara Sihama Toufikia iz agencije Map.

Na otvorenoj konferenciji Papa je govorio i o pitanjima razvoja religije, slobode ispovijedanja vjere, prizivu savjesti, ljudskom bratstvu i drugim važnim temama.

Podsjećamo, Na Drini ćuprija povijesni je roman Ive Andrića za kojeg je 1961. dobio Nobelovu nagradu za književnost. U romanu se spominje kako na mostu stoji natpis kojim se evocira Božji blagoslov dok jedan od likova imenom Alihodža posreduje legendu prema kojoj je „ćuprija Božja spojnica“ jer su meleci (anđeli) ti koji šire svoja krila kako bismo premostili zapreke, odnosno oni su ti koji su podučili ljude gradnji mosta.

Ivo Andrić rođen je 9. listopada 1892. u Travniku gdje je i kršten u tamošnjoj katoličkoj crkvi, a umro je 13. ožujka 1975. u Beogradu. Pisac je svjetskog glasa što se još jedanput potvrdilo ovim Papinim citatom. O Andićevoj veličini dovoljno govori činjenica da ga od početka svojataju svi narodi u BiH, no on je zapravo zajednička baština svih naroda, kao između ostaloga i zemlja u kojoj je rođen.

Ovim citatom papa Franjo još je jedanput pokazao ne samo svesrdnu posvećenost međureligijskom i svakom drugom dijalogu, nego i osobnu kulturu čitanja književnih klasika.

B. Jurić / KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar