Kolinda neće na Pantovčak

Kolinda neće na Pantovčak

Hrvatska Vlada donijela je odluku o davanju nekretnine u Visokoj ulici u Zagrebu, koja je u vlasništvu Republike Hrvatske i kojom je do sada upravljao Ured za rezidencijalne potrebe, na upravljanje Uredu Predsjednika Republike Hrvatske i Uredu za državnu imovinu.

Time je Vlada otvorila mogućnost novoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da preseli Ured predsjednika sa Pantovčaka u Visoku ulicu, prenosi Anadolu Agency.

Konačna odluka o preseljenju Ureda predsjednice Hrvatske na novu lokaciju će biti donesena nakon što se obave sve potrebne institucionalne procjene.

Novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je želju da sa Pantovčaka preseli u Visoku ulicu, u Ured za rezidencijalne potrebe, zgradu koja se nalazi bliže Vladi i Saboru.

Preseljenje predsjedničkog ureda bi, prema očekivanjima Grabar Kitarović, trebalo pomoći u smanjenju troškova predsjednika Hrvatske.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić uoči sjednice Vlade je izjavila kako bi za preseljenje predsjedničkog ureda s Pantovčaka u Visoku ulicu na Gornjem gradu trajalo najmanje osam mjeseci. Istaknula je kako se radi o zgradi za čije bi preuređenje trebalo ishoditi dozvolu Konzervatorskog zavoda, budući da se radi zgradi koja je zaštićeni spomenik kulture.

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić je izjavio kako je zgrada u Visokoj ulici već u posjedu Vlade i kako je za taj prostor već napravljena sigurnosna procjena te kako će sve potrebne dodatne procjene, ukoliko to bude potrebno, napraviti Sigurnosno obavještajna agencija (SOA), prenosi Anadolija.

Inauguracija 15. veljače

Ispunjeni su svi formalni uvjeti za inauguraciju prve hrvatske predsjednice – Državno izborno povjerenstvo (DIP) u četvrtak je, naime, utvrdilo, da je temeljem rezultata glasovanja sa svih biračkih mjesta za predsjednicu Republike izabrana Kolinda Grabar Kitarović.

Prema konačnim i službenim rezultatima, kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović dobila je 1.114.945 glasova (50,74 posto), a kandidat SDP-a Ivo Josipović 1.082.436 (49, 26 posto) glasova.

DIP je objavio da su prikupljeni i obrađeni rezultati glasovanja sa svih 6352 biračka mjesta na kojima je bilo upisano 3.825.242 birača.

Utvrđeno je da je glasovalo 2.258.887 ili 59,05 posto birača, od čega je prema glasačkim listićima glasovalo 2.258.109 birača ili 59,03 posto.

Važećih glasačkih listića utvrđeno je 2.197. 301 ili 97, 31 posto, nevažećim je proglašeno 60.728 ili 2, 69 posto.

Nova predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović bit će inaugurirana 15. veljače, prenosi Fena.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar