Hoće li svi novozaposleni u Elektroprivredi HZHB morati kući?

Hoće li svi novozaposleni u Elektroprivredi HZHB morati kući?

MOSTAR – Ustavni sud je nedavno donio odluku kako je Uredba o vršenju ovlaštenja u gospodarskim društvima s učešćem državnog kapitala iz nadležnosti BiH, koju je donijela Vlada Federacije BiH na svojoj 9. sjednici održanoj 04.06.2015. godine, neustavna.

Podsjetimo, tom Uredbom je Vlada nadležnost upravljanja javnim poduzećima sa ministarstava prebacila na Vladu Federacije BiH što je izazvalo raskol u samoj Vladi i pucanje vladajuće koalicije.

Nakon toga Vlada Federacije je po navedenoj uredbi sazivala skupštine po javnim poduzećima, te je na njima većinom imenovala i razrješavala upravljačke strukture navedenih poduzeća.

Nakon što je Uredba proglašena neustavnom, a čeka se još samo objava u Službenim novinama Federacije BiH, sve odluke koje su se donosile temeljem ove Uredbe su neustavne. Činjenica je da su onda sva imenovanja i razrješenja neustavna.

Isto tako sve daljnje odluke koje su donosile nove Uprave i Nadzorni odbori su neustavne i nezakonite. Osim svih komplikacija koje će nakon ovog nastati postavlja se i pitanje šta će biti sa više od 100 novozaposlenih u Elektroprivredi HZ HB d.d. Mostar koje je nova Giljina uprava zaposlila za manje od 4 mjeseca svog mandata i to bez natječaja i mimo svih kriterija.

Pravno tumačeći njihove odluke o prijemu i ugovori o radu su pravno nevažeći jer su potpisani od nezakonitih osoba. Tu se dalje opet postavlja pitanje o povratu plaća i ostalih naknada koje su novouposlenim za ovaj period isplaćivane.

Dalje, budući da elektroenergetski sektor uskoro očekuje restrukturiranje opravdano se postavlja pitanje potrebe ovih djelatnika osobito ako se uzmu u obzir njihove struke koje većinom nemaju veze sa djelatnošću ovog poduzeća.

Bivši ministar Erdal Trhulj je u nekoliko navrata izjavljivao kako u ovom sektoru već postoji značajan višak djelatnika. Primanje ovolikog broja zaposlenika definitivno nije za potrebe posla i firme nego zbrinjavanje stranačkih i obiteljskih kadrova, a sve na štetu ovog poduzeća i njegovih potrošača slabeći time njegovu daljnju poziciju na otvorenom tržištu.

dnevno.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar