KOMŠIĆ: “Budemo li pasivni, dovest ćemo u pitanje opstanak BiH”

KOMŠIĆ: “Budemo li pasivni, dovest ćemo u pitanje opstanak BiH”

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je večeras da neprijatelji Bosne i Hercegovine moraju znati i znat će da nam nikada neće zafaliti hrabrosti da Bosnu i Hercegovinu branimo i obranimo od svih pokušaja ugrožavanja.

U govoru koji je održao na centralnoj svečanosti povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine za područje cijele Austrije, na poziv bosanskohercegovačkih udruženja u Salzburgu, Komšić je podsjetio da je BiH 1992. stekla međunarodno priznanje kao članica UN-a, ali je istovremeno od istog UN-a kažnjena uvođenjem embarga na uvoz oružja, čime je braniocima Republike Bosne i Hercegovine otežana, odnosno skoro onemogućena obrana Republike, a počiniteljima genocida i onima koji su vršili etničko čišćenje uz pomoć susjedne Srbije, a godinu poslije i Hrvatske, dat je dodatni vjetar u leđa.

“Umjesto da se, kao danas Ukrajini, braniocima Republike Bosne i Hercegovine dostavi pomoć u oružju kako bi se mogla braniti od agresije, mi smo bili prinuđeni ne samo da se nosimo s posljedicama uvođenja embarga, nego smo bili prinuđeni i to da pregovaramo o brojnim tobože mirovnim planovima koji nisu bili ništa drugo nego prijedlozi podjele države Bosne i Hercegovine, s perspektivnom njenog potpunog gašenja”, rekao je Komšić.

“Lordovi Oveni”

Istaknuo je da se ne smije zaboraviti da je jedan lord Oven u najtežoj 1993. u trenucima dok je pokušavao pridobiti podršku za svoj plan podjele Bosne i Hercegovine, bio taj koji je po pregovorima sa sobom vodio Fikreta Abdića i pokazivao ga kao kooperativnog i dobrog dečka koji je spreman pristati na mnoge ustupke na koje nisu mogli da pristanu legalni predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine.

“Na žalost i danas neki novi lordovi Oveni traže nove Fikrete Abdiće. Njihova politička metodologija je ista. Njihovi ciljevi su isti, a isti su čak i oni koji stoje iza njih. Otkuda i zbog čega oni još uvijek postoje? Postoje zbog toga što agresija na Bosnu i Hercegovinu nikada nije prestala. Snage koje su napadale na Bosnu i Hercegovinu, nisu se pomirile s njenom nezavisnošću, i suverenošću. Oni će i dalje nastaviti da napadaju. Mi se možemo obraniti jedino ako se budemo branili onom hrabrošću kojom smo se branili u periodu od 1992 do 1995.”, naveo je Komšić.

Naglasio je da se u toj borbi možemo i moramo se prvo osloniti na sebe jer budemo li se nadali pomoći nekih drugih, i budemo li mi pasivni, sami ćemo dovesti u pitanje opstanak Bosne i Hercegovine.

“Međutim, mir mogu očuvati samo oni koji su u svakom trenutku spremni na borbu za ono što smatraju svojom najvećom vrijednošću. Bosna i Hercegovina je naša najveća vrijednost i mjera stvari. Živjeli, i sve vas srdačno pozdravljam. Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, poručio je Komšić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar