Ruski vojni avion oštećen u sabotaži u Bjelorusiji

Ruski vojni avion oštećen u sabotaži u Bjelorusiji

Ruski nadzorni vojni zrakoplov A-50 oštećen je u napadu dronom na zračnu luku u blizini bjeloruskog glavnog grada Minska, potvrdili su pripadnici bjeloruske oporbe u egzilu, a oporbena čelnica Svjetlana Tihanovska poručila je kako je ponosna na njih.

“Ponosna sam na sve Bjeloruse koji nastavljaju pružati otpor ruskoj hibridnoj okupaciji Bjelorusije i bore se za slobodu Ukrajine”, napisala je Tihanovska. Bespilotne letjelice “To su bile bespilotne letjelice. Sudionici operacije su Bjelorusi”, rekao je Aleksandar Azarov, čelnik bjeloruske protuvladine organizacije BYPOL, citiran na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram te organizacije i na poljskom informativnom kanalu Belsat.

“Sada su na sigurnom, izvan zemlje”, dodao je.

Belsat je poljski kanal fokusiran na bjeloruske vijesti koje je Minsk označio kao ekstremističke. BYPOL, koji uključuje bivše službenike za provođenje zakona koji podržavaju oporbene političare, označen je kao teroristička organizacija. Savjetnik bjeloruske oporbene čelnice Svjetlane Tihanovske rekao je u objavi na Twitteru da je ovo najuspješniji čin sabotaže od početka 2022. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća. Nije bilo trenutnog odgovora ministarstava obrane Rusije i Bjelorusije na zahtjev za komentar.

Dvije eksplozije

Prednji i središnji dijelovi zrakoplova, kao i radarska antena, oštećeni su kao posljedica dviju eksplozija u napadu na zračnu bazu u blizini Minska, izvijestio je BYPOL. Ruski zrakoplov Beriev A-50, NATO-ovog naziva Mainstay, namijenjen je za rano upozoravanje iz zraka s mogućnostima zapovijedanja i kontrole u zraku te sposobnošću praćenja do 60 ciljeva istovremeno. Od početka ruske invazije na Ukrajinu prije godinu dana, bilo je nekoliko sabotaža u Bjelorusiji i u ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom, posebno na željezničkom sustavu, prenosi Index.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nije izravno sudjelovao u ratu Rusije protiv Ukrajine, ali je dopustio njezinim snagama da koriste teritorij na početku invazije prije godinu dana. Rusija i Bjelorusija uspostavile su zajedničku vojnu jedinicu u Bjelorusiji i održale brojne vježbe. Određeni broj ruskih ratnih zrakoplova i zrakoplova za rano upozoravanje i kontrolu raspoređen je u Bjelorusiji.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar