Kontrola benzinskih crpki u FBiH opet zakazala

Kontrola benzinskih crpki u FBiH opet zakazala

Federalni revizori su ponovo utvrdili odstupanje stanja goriva tijekom jedne godine. U izvješću za 2023. godinu ustanovili su odstupanje od 280.322 litra goriva. Toliko, naime, nije prikazano u knjigama, a u izvješću se navodi kako se radi o nedovoljnom nadzoru nad prometom naftnih derivate.

Ministarstvo trgovine FBiH, navode revizori, je uputilo 41 zahtjev Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i 282 zahtjeva županijskim upravama za inspekcijske poslove, za provođenje inspekcijskog nadzora nad benzinskim crpkama, piše Fokus.

Nedostatak informacija

Federalna uprava za inspekcijske poslove dostavila je samo šest, a županijske 81 povratnu informaciju (zapisnika) o provedenom nadzoru. Upravo navedeno, ističu revizori, ima za posljedicu iskazano odstupanje stanja goriva na kraju izvještajnog razdoblja od 280.322 litara.

Inače, u slučajevima prestanka rada elektronskih mjernih sustava, naprimjer kod kvara sonde, vlasnici benzinskih crpki obvezni su obavijestiti izabranog servisera u roku od jednog sata, a serviseri su obvezni prijavljeni kvar otkloniti u roku od sedam dana.

Nadalje, u slučajevima kvara na sondi elektronski mjerni sustavi registriraju sve provedene aktivnosti (točenje, istakanje), ali se ti podaci iz razdoblja prekida rada, po nalogu izabranog servisera, naknadno dostavljaju na server kontrolnog organa.

Prema prezentiranim podacima, navode revizori, nabavljena količina goriva u 2023. godini iznosila je 817.400.632 litra, a istočena količina goriva 818.507.895 litara dok su zalihe na početku godine iznosile 25.667.729 litara, a na kraju godine 24.840.787 litara.

Dodaju i da je Federalna uprava za inspekcijske poslove u postupcima nadzora po zahtjevima Ministarstva izdala sedam prekršajnih naloga u ukupnoj vrijednosti od 28.000 KM.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar