Kordićevo političko uskrsnuće: Poslao je poruku Hrvatima u BiH

Kordićevo političko uskrsnuće: Poslao je poruku Hrvatima u BiH

Najpogubniji su grijesi korupcije, nepotizma i zapošljavanja samo podobnih u javnim poduzećima s hrvatskim hercegbosanskim predznakom. Grijesi su to koji vapiju do Neba. Oni su ponajveći razlog koji dovodi do egzodusa tisuća hrvatskih mladića i djevojaka, ali i mnoštva čitavih hrvatskih obitelji s hercegbosanske grude.

Iz udruge ‘Hrvatska zvona’ objavili su da je i nekadašnji predsjednik HDZ-a BiH dijeli političke stavove ove udruge, utemeljene, kako i sami ističu, protiv političkog nasilja i ‘hrvatskog jednoumlja’ sa snažnom kritikom aktualnih hrvatskih predstavnika u vlasti.

No, no Kordić ima i nezavidan ‘background’ – zbog političke odgovornosti haški sud ga je osudio na 25 godina zatvora zbog zločina nad bošnjacima Lašvanske doline. Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 6. lipnja 2014. godine i od tada živi u Zagrebu. Kao i prvog dana, od kada je optužen te kada je početkom listopada 1997. godine sa splitskog aerodroma otišao na suđenje u Haag, Kordić je i danas uvjeren u svoju nevinost i pogrešnu presudu haškog suda, dok je dugotrajan boravak u zatvoru na njemu ostavio neizbrisiv trag i snažno ga vjerski odredio.

Očito je da se i u hrvatskom političkom korpusu intezivno pripremaju za predstojeće izbore, a tko će i koliko će u tome imati uspjeha – ostaje vidjeti prvog postizbogrnog dana, no jasno je da se iz “Kordićeve poruke hrvatskom narodu”, kako je to istaknuto, iščitava oštra kritika aktualnih hrvatskih predstavnika u vlasti. Ostaje za vidjeti kako će na ovo reagirati iz HDZ-a BiH i njegovih koalicijskih partnera, no za podsjetiti je da se o ‘Hrvatskim zvonima’ se pričalo i prije službenog nastanka. Za podsjetiti je da je i sam predsjednik HDZ-a BiH, dr. Dragan Čović početkom travnja prošle godine, na 25. obljetnicu HVO-a, u MOstaru ispred Hrvatsog doma hercega Stjepana Kosače kazao:
“…I kada ovih dana slušamo kako će se otvarati nova zvona kako će netko uvezati, premošćavati BiH, kroz neovisnost u političkom djelovanju, i nadmudriti političko vodstvo Hrvata u BiH, ja mogu poslati samo jednu poruku: Razumijem, ali neće moći proći”.

Međutim, dr.sc. Marko Tokić iz ‘Hrvatskih zvona’, na jednoj od prvih tribina, u svom izlaganju i osvrćući se na ovakve i slične izjave i imenujući Čovića, kazao je da je posrijedi “politička paranoja”.

Izgleda da Čović, barem što se tiče ovoga, ovaj put i nije bio politički paranoik.

No, pitanje je kako će se dalje razvijati stvari na hrvatskom političkom bloku: hoće li Kordić biti ‘as u rukavu’ ili će biti ‘kamen oko vrata’ u, sada jasno ispoljenoj, političkoj ambiciji, pa tako i na predstojećim listopadskim izborima.

Pitanje je i koje će političke opcije stati iza ‘Hrvatskih zvona’ te jesu li izborom Kordića učinili uslugu pretežito bošnjačkoj ljevici ali i bošnjačkoj desnici te, na kraju krajeva, vrlo vjerojatno i samom Čoviću i HDZ-u BiH.

U svakom slučaju, ukoliko ‘dogodi se čudo’, pa se ‘Hrvatska zvona’ ipak približe Čoviću kako se budu približavali izbori, njegova izborna pobjeda je neupitna i to u istom omjeru koliko je upitan nastavak hrvatskog, političkog bivstvovanja.

Također, za očekivati je da bi ‘Hrvatska zvona’ vrlo lako mogla imati svog kandidata za Predsjedništvo BiH, pa možda čak i Kordića na nekoj od listi jer u BiH osobama osuđenim za ratne zločine nije zabranjeno kandidiranje na izborima.

U svakom slučaju, Kordićeva poruka hrvatskom narodu je sljedeća:

“U blagoslovljenom ozračju Uskrsnuća Gospodinovog, skupina ratnika iz Herceg-Bosne, osjećajući sve boli suze, patnje i kušnje teško ranjenog hrvatskog nacionalnog bića u Bosni i Hercegovini, čvrsto je odlučila uključiti se u nezaustavljiv proces velikih promjena u praskozorju nadolazećih izbora hrvatskih legitimnih predstavnika u BiH. Časna imena Zlatana Mije Jelića, Željka Glasnovića, Marka Tokića, Marka Radoša, Zdenka Jurića Majora, Ranka Radoša, moje malenkosti i mnogih drugih djelovat će poput ledolomca koji će krčiti put stotinama mladih intelektualaca, radnika, studenata, djece branitelja HVO-a u zaustavljanju guranja hrvatskog naroda u ponor.

Najpogubniji su grijesi korupcije, nepotizma i zapošljavanja samo podobnih u javnim poduzećima s hrvatskim hercegbosanskim predznakom. Grijesi su to koji vapiju do Neba. Oni su ponajveći razlog koji dovodi do egzodusa tisuća hrvatskih mladića i djevojaka, ali i mnoštva čitavih hrvatskih obitelji s hercegbosanske grude.

Tu su i teški propusti nečinjenja obećanog poboljšanja sramotnog statusa hrvatskih branitelja i invalida Domovinskog rata iznakaženih masakrom koji je učinila prethodna nenarodna vlast. Posebno su bolni desetljetni progoni hrvatskih branitelja optuženih za ratne zločine. Doista ih se doslovno lovi kao zvijeri. Nedopustiva je stalna primjena dvostrukih tj. težih kriterija za pripadnike HVO-a u odnosu na one iz Armije BiH, jer im se sudi uz političke kvalifikacije tzv. zločinačkog pothvata i zapovjedne odgovornosti.

Trebamo žarko moliti Spasitelja kako bi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini svoju budućnost gradio na mlađem naraštaju hrvatskih političara koji će služiti svom napaćenom puku reseći se odlučnošću, poštenjem i znanjem. Novu krijesnicu će ponosno i hrabro nositi stotine hrvatskih djevojaka i mladića okupljenih oko novoutemeljene udruge “Hrvatska zvona”. Gradit ćemo zajedništvo svih časnih hrvatskih domoljubnih snaga raznih stranačkih usmjerenja u cijeloj Heceg Bosni. Tada će biti znatno lakše pronaći i pravedno političko rješenje ustroja BiH kao države triju konstitutivnih i suverenih naroda. Za to je potrebna prije svega vjera! VJERA! Uz nju će doći i višegodišnje zatomljeni i gotovo ugašeni zanos koji nas je krasio početkom 90-tih godina.

Najveći dio nas hrvatskih ratnika mislio je da se više nikada neće uključivati u neke nove projekte od hrvatske strateške važnosti. No, ustrajni pozivi i molbe brojne hrvatske mladeži iz BiH i iseljeništva isturili su nas na gromobransko mjesto, kako strah više ne bi živio među Hrvatima u BiH. A straha je preveć od aktualnih hrvatskih čelnika koji narodu daju mrvice sa stola, prijeteći kako neće dobiti ni toliko ukoliko ih vjerno ne slijede.

O Bože, moj premili Bože, kako je pogaženo, izmrcvareno i poniženo dostojanstvo hrvatskih ljudi u Herceg-Bosni. Ovo uskrsno vrijeme najavljuje da među Hrvatima u BiH više neće biti promicano zlo kao vrijednost, kao dobro. Uistinu dolazi milosno vrijeme u kojem će se ljubav i nada silno izliti kao rijeke koje protječu kroz hrvatske hercegbosanske doline.

Kada smo Kristovi ne treba se ničega bojati. Neka nam srca gore kršćanskim domoljubnim zanosom. Upravo su mladi ta krijesnica iz koje će u duhovnom boju ražariti Kristov neugasli plam. Kolika golema pomoć su nam sveci, blaženice i sluge Božje iz hrvatskog naroda u BiH-Katarina Kosača Kotromanić, Ivan Merz, Drinske mučenice, Josip Štadler, Petar Barbarić i Širokobriješki franjevci mučenici. Dobro došli čestiti, odvažni i samoprijegorni mladi muževi i žene kojima je na srcu Krist i boljitak ljubljenog hrvatskog naroda u BiH. Neka nas sve probude Hrvatska zvona. Vrijeme je! Ne bojmo se! Samo će nas istina osloboditi”.

(Republikainfo.com/V.S.)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar