Novi kodeks oblačenja u školama: Traperice idu u prošlost

Novi kodeks oblačenja u školama: Traperice idu u prošlost

Piercing u nosu, obrvama ili usnama je od sada službeno zabranjeno u osnovnim školama. Nema upadljivog šminkanja na licu i noktima, nošenja uske, kratke i izazovne odjeće po školskim hodnicima.

Zabranjene su visoke potpetice, prljava odjeća, u školu se ne smije dolaziti obnaženog trbuha i grudi. To su nova pravila propisana etičkim kodeksom koja od sad pa ubuduće učenici moraju da poštuju u jednom dijelu BiH, prenosi ATV.

“Događa se, pogotovo u ljetnim nekim danima kada je vrućina velika da djevojčice dolaze, učenice, sa majicama na bretelice ili na primjer u sandalama. Dječaci opet u bermudama. Tu im odmah skrenemo pažnju”, rekla je Blanka Janjanin, osnovna škola Radoje Domanović u Osječanima.

Slična pravila vrijede i za nastavnike. U školu moraju da dolaze poštujući točno određen modni stil. Odzvonilo je kratkim i kožnim hlačama, pa čak i trapericama što je iznenadilo mnoge. Na pitanje hoće li se, ako bude morao, odreći traperica Jugoslav Spasojević, nastavnik u osnovnoj školi Miloš Dujić iz Čelinca kaže:

“Heh, to je sad malo pitanje, jer traperice svakodnevno svi nosimo. Ne vidim razloga da muškarac ne može nositi traperice ako su uredne i čiste”.

Učiteljicu Veru zatekli smo u trenerci i tenisicama. To je samo dok traje raspust. Zna se, kaže u školi nosi suknje, košulje i sakoe.

“Evo pošto je proljetni raspust pa i mi prosvjetni radnici smo našli za pravo da se ovako sportski obučemo, jer smo krenuli u šetnju. Nadam se da nam nitko neće zamjeriti jer i mi smo ljudi kao i svi drugi”, rekla je Vera Milošević, učiteljica iz Trebinja.

Košulje, bluze i majice bez rukava odlaze u prošlost. Nastavnički modni detalj više ne smije da bude pretijesna i odjeća sa dubokim dekolteom. Nedopustiva su neprimjerena obilježja i poruke na majicama.

Ako ste nastavnik, na satove ne smijete dolaziti u papučama ili japankama. Bez obzira na to koliko je vruće morat ćete se odreći čak i tenisica.

U tekstu piše da nepoštovanje etičkog kodeksa predstavlja kršenje radne obaveze i dužnosti. Ipak nije preciziran način kontrole. Nastavnici kažu: “Bit će kao i svaki put do sad.” Oni će kontrolirati učenike, ravnatelj njih ili će po potrebi jedni drugima u zbornici biti modna policija.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar