Košarkaši BiH srušili europske prvake

Košarkaši BiH srušili europske prvake

Košarkaši Bosne i Hercegovine svoj treći meč na Eurobasketu odigrali su danas protiv Slovenije i napravili veliku senzaciju te slavili sa 97:93!

Otvorili smo utakmicu na nevjerovatan način – 8:0 serijom, ali Slovenci se brzo vraćaju i prelaze u vodstvo. Na kraju prve četvrtine Slovenija je vodila 32:26.

Bili smo egal tokom druge četvrtine, iako je Slovenija uspjela da ode na +8 krajem tog perioda igre. Međutim, vraćamo se i na pauzu odlazimo sa samo tri poena zaostatka.

Početkom treće četvrtine Roberson nam trojkama donosi prednost i bilo je evidentno da ćemo se sa velikim favoritom boriti do kraja iako su nam davali male šanse prije početka samog meča.

Do kraja treće četvrtine velika borba na parketu, ekipe su se nekoliko puta smjenjivale u vodstvu. U samoj završnici pretposljednje dionice Slovenci koriste naš umor i pad, pa prave razliku i odlaze na +6. Ipak, Vrabac pogađa trojku sa zvukom sirene i vraća nas na samo poen zaostatka. Na kraju treće četvrtine bilo je 73:72 za Sloveniju.

Trojkom Gegića otvaramo zadnju četvrtinu i prelazimo u novo vodstvo. Imali smo 80:77 na 6:30 do kraja. Igrali smo poprilično dobro u oba pravca, a ovaj put dolazio je do izražaja učinak i igrača iz drugog plana.

Trojka Muse za 83:79, no uzvraća Dragić trojkom i ulazimo u posljednjih pet minuta drame skoro izjednačeni. Slovenci su ponovo preuzeli vodstvo, a onda nova trojka Robersona za 86:64.

Roberson je novom trojkom na 2:55 odveo Zmajeve na plus 5! Do kraja smo uspjeli zadržati prednost i ostvariti veliku pobjedu, možda i vrijednu plasmana dalje. Imali su Slovenci u ludoj drami minus 2 i napad, ali smo se odbranili, a onda poenima Atića okončali posao, iako se u zadnjih 30-ak sekundi također odvijala drama u kojoj su Slovenci pokušavali da se spase, ali nisu uspjeli.

Opet naglasimo da je BiH imala dobru podršku u Koelnu i da je meč pratilo oko 15.000 gledatelja, što je zaista dobra brojka s obzirom da nije igrala domaća reprezentacija.

U utorak od 14:30 sati igramo protiv Francuske, a dana kasnije u istom terminu protiv Litvanije možda i odlučujuću utakmicu. U slučaju da Mađari naprve čudo i pobijede Litvaniju, prolazimo dalje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar