VIDEO: Jeste li znali da je britanski princ i prijestolonasljednik Charles 1978. posjetio Ramu?

VIDEO: Jeste li znali da je britanski princ i prijestolonasljednik Charles 1978. posjetio Ramu?

Bila je to turneja koja je privukla pozornost svjetske javnosti. Charles, princ Walesa, stigao je 1978. godine u posjet Jugoslaviji, prvi nekoj od socijalističkih zemalja.
Nakon što je sletio na dubrovačku zračnu luku Ćilipi, princa Walesa sačekao je general Sir Fitzroy Maclean, šef savezničke vojne misije u partizanskim jedinicima tijekom Drugog svjetskog rata.
Prijestolonasljednik Ujedinjenog Kraljevstva obišao je Dubrovnik i potom prešao u Crnu Goru, gdje ga je u Igalu, u vili Galeb, dočekao tada 86-godišnji jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito.
Potom je princ Charles posjetio Bosnu i Hercegovinu, odnosno Ramu gdje je obišao Spomenik na Makljenu, djelo akademika i umjetnika Boška Kućanskog (29. svibanj 1931. Krbavica, Hrvatska – 20. studeni 2016, Sarajevo, BiH), koji je otvoren upravo te 1978. godine. Nepoznate osobe minirale su ga 2000. godine.
Sljedeća stanica bila je Jablanica, gdje je Sir Fitzroy Maclean članu britanske kraljevske obitelji govorio o Bitci za ranjenike i taktičkim potezima poput rušenja mosta na Neretvi. Na kraju je Charles obišao Srbiju, Beograd i Bečej, gdje je posjetio tvornicu automobilskih odbojnika Fadip, a prije nego je napustio Jugoslaviju dobio je Titov telegram s “najboljim željama”.
Charles, princ Walesa (Charles Philip Arthur George; London, 14. studenoga 1948.), britanski je krunski princ i prijestolonasljednik, kao najstariji sin kraljice Elizabete II. i princa Filipa. Ujedno je i vojvoda od Cornwalla i vojvoda od Rothesaya od 1952., te od 2011. i najstariji prijestolonasljednik u britanskoj povijesti. On je princ od Walesa s najdužim stažem, a tu je titulu držao od srpnja 1958. Nakon očeve smrti 9. travnja 2021., Charles je naslijedio i titulu vojvode od Edinburgha.
Video

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar