Kovač i društvo gaze baš sve, čak ni naslov nije za njih nemoguća misija

Kovač i društvo gaze baš sve, čak ni naslov nije za njih nemoguća misija

U prestižnom njemačkom sportskom listu Kickeru, Bixente Lizarazu, bivši francuski nogometni reprezentativac i član Bayerna iz Münchena, osvrnuo se na rad hrvatskog trenera Nike Kovača u Monacu i igri koju prezentira momčad iz Kneževine, pod vodstvom bivšeg hrvatskog izbornika.

Piše: Andrea Burić, Sportske novosti

Posebno mu se svidjela spretnost Kovačevih štićenika u mijenjanju formacija i sustava igre. Velik je uspjeh što je momčad iz Kneževine dospjela do kandidata za naslov, nečujno se uvrstila u borbu za titulu uz Lille, Paris SG i Lyon. Lizarazu vidi Monaco kao jednog od kandidata za naslov u Francuskoj, međutim hrvatski trener kao da ne želi tu ulogu i skromno govori i nakon uspješnih rezultata u francuskom prvenstvu. Kovač, bivši trofejni i uspješni trener Bayerna i Frankfurta, naglašava:

– Još nismo na razini Lillea i Lyona.

image

JEFF PACHOUD Afp

Donio je strukturu

Kovač se osjeća ugodno u ulozi kluba iz sjene. Kad je nedavno njegova momčad u Strasbourgu izgubila 0:1, pogotkom na kraju utakmice, Kovač je rekao:
– Nismo spremni ni pripravni da ove godine osvojimo titulu. Inače bismo danas dobili utakmicu ili barem odigrali neodlučeno.

Lizarazu pak hvali Kovača i kaže “stvorio se novi duh”. Svjetski prvak iz 1998. godine i pobjednik Lige prvaka iz 2001. godine, bivši je suigrač Kovača u Bayernu i ima samo riječi pohvale za svog bivšeg kolegu:

– Niko je donio strukturu. Nije to bio lak zadatak za njega, jer je nakon prvenstva 2017. bilo puno problema u klubu. On ima puno talenata u kadru, ali prvo su se ti momci morali naučiti organizaciji i taktičkoj disciplini – objasnio je francuski stručnjak u Kickeru i dodao:

– Na početku sezone je momčad tražila balans između defenzive i ofenzive. Ali Kovač je našao dobar put za korištenje ono najbolje od svojih igrača. Uspijeva u tome da u utakmicama, ovisno tko je protivnik, vješto varira na visokom nivou, kako individualno, tako i taktički.

Volland je procvjetao

Ove su sezone Kovač i Monaco uspjeli nešto što se nije dogodilo od 2012. godine – upisane su dvije pobjede u jednoj sezoni protiv Parisa Saint-Germaina. Ta dva uspjeha simbolično stoje za nove taktičke dimenzije, koje je Kovač doveo u Kneževinu.

Nakon pobjede nad PSG-om francuski sportski list L’Equipe tekst je naslovio “Pobjeda s Kovačevim rukopisom”.
– Momci igraju dobar nogomet, ali i razumiju se u čekanje i igranje na kontre – objašnjava Lizarazu kako je ta promjena donijela uspjeh.

Za brze promjene Kovač ima i odgovarajuće osoblje. Kapetan Wissam Ben Yedder donosi visoki tempo, kao i njegov kolega Kevin Volland. Bivši igrač reprezentacije Njemačke na početku sezone je stigao u Monaco i nakon prelaska iz Leverkusena je procvjetao. U 28 ligaških utakmica ove sezone Volland je postigao 13 pogodaka.

– On se priviknuo i igra jako dobro, radi za momčad. Zajednička igra s Ben Yedderom – funkcionira odlično, hvali Lizarazu.

Volland se odlično navikao i njegov intenzivni sprint velika mu je prednost i definitivno je veliko pojačanje za Kovačevu momčad.

Je li dovoljna kombinatorika iz brzog francuskog nogometa i njemačke organizacije za veliki uspjeh?
– Monaco je iznenađenje sezone. Ali ne znam hoće li uspjeti taj nivo sačuvati do kraja sezone – komentira Lizarazu.

U petak je Monaco odradio novu impresivnu utakmicu, upisao je pobjedu 4:0 na gostovanju kod St. Etiennea, što je najuvjerljivija pobjeda Monaca u gostima od 2017. kad su tim rezultatom slavili upravo kod St. Etiennea.
– Bila je u svakom slučaju vrlo dobro izdanje. Rezultat govori sam za sebe i jako smo sretni s njim. Odigrali smo izvrsno drugo poluvrijeme, zaslužili smo pobjedu, bili fokusirani tijekom cijele utakmice i odigrali na visokoj razini. Baš sam sretan – rekao je Kovač.

Monaco nakon 30 odigranih kola na kontu ima 59 bodova, a u 2021. godini nijedna francuska momčad nije uspješnija od Kovačeve u Ligue 1. Monaco je u ovoj kalendarskoj godini u 13 ligaških utakmica upisala deset pobjeda, dva remija i tek jedan poraz.

MONACOVI UČINCI U OVO DOBA OD POVRATKA U LIGUE 1

 

2016./17. 71 bod u 30 kola
2017./18. 66 bodova u 30 kola
2013./14. 63 boda u 30 kola
2020./21. 59 bodova u 30 kola
2014./15. 53 boda u 29 kola
2015./16. 52 boda u 30 kola
2019./20. 40 bodova u 28 kola (prekid natjecanja)
2018./19. 30 bodova u 30 kola

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing