Krenuo štrajk u školama u Zapadnohercegovačkoj županiji: Solidarizirali se iz Sindikata Ministarstva unutarnjih poslova

Krenuo štrajk u školama u Zapadnohercegovačkoj županiji: Solidarizirali se iz Sindikata Ministarstva unutarnjih poslova

U Županiji Zapadnohercegovačkoj danas je počeo opći štrajk u osnovnim i srednjim školama. Učenici u osam srednjih, te 12 osnovnih škola nisu sjeli u svoje klupe. Razlog štrajka su između ostaloga, nepotpisivanje kolektivnoga ugovora te nepostizanje zajedničkog stava o postotku povećanja plaće.

“U svih osam srednjih škola u Županiji Zapadnohercegovačkoj danas je započeo opći štrajk. Odziv za štrajkom je stopostotni. Prije nekoliko dana smo bili kod ministrice Mikulić, no nikakvih promjena nema”, rekla je za Hercegovina.info predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ŽZH Jasminka Petric.

Kada su u pitanju osnovne škole u štrajku ih je 12 od 14

“Imamo 12 osnovnih škola u štrajku i dvije koje nisu. Od te dvije jedna ipak pruža podršku na način da svaki dan održava jednosatni štrajk, a to je škola Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić iz Ljubuškog. Druga osnovna škola iz Širokog Brijega nije nikako stupila u štrajk i to je njihova odluka”, kaže nam predsjednik Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ŽZH Slaven Ljubić.

I Ljubić kaže kako razgovora s vladajućima nema.

“Zatražili smo sastanak, ali do njega još nije došlo. Ministrica bi trebala inicirati neki sastanak na kojem bi trebali biti predstavnici Vlade kako bi se pokušali dogovoriti. Nažalost, do toga još nije došlo”, kazao je Ljubić.

Podršku Sindikatima osnovnih i srednjih škola priopćenjem je danas pružio i Sindikat djelatnika MUP-a ŽZH

“Poštovani i dragi prijatelji.  Krenuli ste ponovno zastupati interese radnika kroz sindikalne akcije, ne samo zaposlenih u Ministarstvu prosvjete i obrazovanja, već i svih korisnika proračuna ŽZH. Već ste imali ovakve trenutke i periode na kojima ste ustrajali i uvijek donijeli punu košaru dobrih, povoljnih i trajnih vrijednosti.
Bez imalo zadrške, Sindikat djelatnika MUP-a ŽZH svima vama šalje punu podršku u ostvarenju ciljeva. Odbijanje socijalnog dijaloga i izbjegavanje pregovora za zaključenje Kolektivnih ugovora uz stotine opravdanja, a bez valjanih argumenata je pojava kojoj naš sindikat svjedoči već godinu i više dana”, navode.

Oni će pak održati štrajk solidarnosti

“Stoga pozivamo sve članove Sindikata djelatnika MUP-a ŽZH da dana 11.01.2023. godine u vremenu od 09:00 do 11:00 sati održe štrajk solidarnosti i potpore svim vašim članovima koji sudjeluju u organiziranoj akciji. Pozivamo Vladu ŽZH da što prije riješi pitanja sindikata u ŽZH i da svojim dnevno-političkim uzmacima ne priječe školovanje djece te da riješe pitanje statusa svojih zaposlenika”, navode.

“Ovim putem najavljujemo da je Sindikat djelatnika MUP-a ŽZH pokrenuo proceduru stupanja u štrajk zbog istih i sličnih razloga. Ukoliko se Vlada ipak odluči odugovlačiti s dogovorima, pozivamo sve vaše aktivne članice i članove na organizaciju masovnog prosvjeda”, stoji u priopćenju Sindikata djelatnika MUP-a ŽZH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing