KRIMINAL NA NOVOJ DIONICI AUTOPUTA: Zamijenili ponude, EU istražitelji došli u Autoceste FBiH

KRIMINAL NA NOVOJ DIONICI AUTOPUTA: Zamijenili ponude, EU istražitelji došli u Autoceste FBiH

Iako još nije započela izgradnja nove dionice autoputa na Koridoru 5c na relaciji Ozimice – Poprikuše nadomak Žepča, kako saznaje Fokus.ba, pojedini akteri su se već upustili u koruptivne aktivnosti u ovom tek započetom projektu.

Fokus je u posjedu prijave sarajevske tvrtke Trasa d.o.o. o korupciji prilikom izbora nadzora nad izvođenjem radova na ovoj dionici. U ovom aktu se, uz prateću dokumentaciju koja sve potkrjepljuje, prijavljuje teška zlouporaba odnosno zamjena ponude za posao nadzora, a koja je dovela do izbora, do tog momenta, drugorangiranog ponuđača!

EU istražitelji u Autocestama

Kriminalne aktivnosti

Ova prijava je odaslana rukovodstvu Autocesta FBiH i Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, zatim tužiteljstvima u Sarajevu i Zenici, SIPA-i te pojedinim veleposlanstvima u Sarajevu. Također, Trasa je kriminalne aktivnosti prijavila i Evropskom uredu za borbu protiv prevara (OLAF).

U momentu dok je Fokus prikupljao dokumentaciju i izjave u vezi s ovom najnovijom aferom, kako je potvrđeno, istražitelji iz EU došli su u Autoceste FBiH radi provjere svih navoda budući da je Europska komisija lani u okviru financijskog paketa podrške investicijskih projekata izdvojila sredstva i za dionicu Ozimice – Poprikuše, koja je duga skoro 12 kilometara i čija je ukupna vrijednost radova procijenjena na skoro 600 milijuna KM.

EU istražitelji u Autocestama

Kako je Fokusu potvrđeno u firmi Trasa d.o.o. Sarajevo, EU istražitelji bili su i kod njih kako bi provjerili navode iz prijave.

Firma Trasa d.o.o. Sarajevo, koja je vršila pripreme ponude za talijansku tvrtku Technital S.P.A, detaljno je u svom aktu napisala kako je došlo do malverzacija.

“Nakon finaliziranja sadržaja ponude dostavljene od Technitala S.P.A. ona je sastavljena i zapakirana u prostorijama tvrtke Trasa i predana je 14. travnja na protokol JP „Autoceste FBiH“, u uredu u Sarajevu. Nakon saznanja da je pri konačnoj evaluaciji ponuda utvrđena aritmetička greška u izračunu izvorne financijske ponude od 582.373 eura, to smo provjerili s obzirom da smo mi bili posljednja instanca koja je imala uvid u ponudu te smo utvrdili da aritmetička greška ne postoji”, naveli su iz Trase u svojoj prijavi.

Ključni navod prijavitelja

EU istražitelji u Autocestama

Kako su napisali, izvorna ponuda Technitala iznosila je 4.646.129 eura, a nakon prijavljene aritmetičke greške, ta njihova ponuda je smanjena na 4.063.756 KM.

EU istražitelji u Autocestama

Akt direktora Lasića

Fokus je u posjedu i akta direktora Autocesta FBiH Denisa Lasića u kojem obavještava da je za posao nadzora nad izgradnjom dionice Ozimice – Poprikuše, praktično „za dlaku“ odnosno za 0,45 bodova, izabran konzorcij Technital, Italija – Botek, Turska.

U samom aktu Lasića vidljivo je kako se to dogodilo. Naime, Technital je, kako je napisano, imao prvobitnu ponudu od 4,6 milijuna, koja je smanjena nakon „prijave greške“ na oko 4 milijuna eura. Do tog momenta prvorangiran je bio konzorcij koji se sastoji od jedne turske i jedne bh. tvrtke i to UBM – Uluslararasi Birlesmis Musavirler Musavidik Hizmetleri A. S. – Društvo za projektiranje i građenje PPF Sarajevo s financijskom ponudom od 3,7 milijuna eura. Dakle, ponuda ovog konzorcija bila je skoro za milijun eura povoljnija od prvobitne ponude talijansko-turskog konzorcija.

EU istražitelji u Autocestama

Budući da je konzorcij Technital, Italija – Botek, Turska imao nešto bolju ocjenu kod tehničkih karakteristika, zamjena ponude odnosno umanjenje za 582.373 eura bilo je dovoljno da u fotofinišu za 0,45 bodova bude ispred spomenutog konzorcija. Lasić je konstatirao da je u konačnici izabran konzorcij Technital – Botek.

“S obzirom na utvrđeno i osnovanu sumnju da je došlo do zamjene financijske ponude u prostorijama Autocesta FBiH i iz bojazni da ne želimo biti sudionici u ovoj kriminalnoj radnji, angažirali smo odvjetnika i podnijeli svu dokumentaciju koja je pratila izradu ponude. Slučaj je prijavljen i financijeru, Europskoj investicijskoj banci”, naveli su iz tvrtke Trasa d.o.o. Sarajevo u svojoj prijavi.

EU istražitelji u Autocestama

Tko je sve prijavljen?

Dodatno su u ovom aktu naveli kako smatraju da je riječ o kaznenom djelu počinjenom od određenih uposlenika Autocesta FBiH. A naveli su i koga smatraju odgovornim.

“S obzirom da će istraga trajati duže vrijeme, dužni ste odmah poduzeti potrebne mjere i suspendirati te pokrenuti disciplinske postupke protiv potencijalnih počinitelja kaznenog djela, i to v.d. direktora Denisa Lasića, savjetnice direktora Katice Vranjković, kao i šefa službe za međunarodne nabavke i članova komisije u ovom postupku. Ukoliko ne poduzmete mjere kako biste sankcionirali počinitelje kaznenih djela, iako ste bili upoznati sa situacijom, nadležni organi vas mogu smatrati suodgovornim zbog propuštanja da kaznite i spriječite slične ili iste postupke za uposlenika”, navodi se u prijavi tvrtke Trasa.

Fokusu je iz Tužiteljstva Zeničko-dobojske županije potvrđena informacija da su na osnovu ovih informacija formirali predmet pod brojem T04 0 KTAK 0058653 24. Iz SIPA-e su za Fokus potvrdili da su, nakon analize sadržaja zaprimljene prijave, ovaj spis dostavili Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova na daljnje postupanje.

Fokus se službenim putem obratio Autocestama FBiH, no odgovore na naša pitanja do zaključenja ovog teksta nismo dobili. Ukoliko ih dobijemo, objavit ćemo ih naknadno. S obzirom da je prozvana u prijavi, direktno su se obratili Katici Vranjković, savjetnici direktora Lasića, koja je ranije bila dugogodišnja šefica Službe za nabavke po međunarodnim standardima Autocesta FBiH.

EU istražitelji u Autocestama

U odgovoru za Fokus, Vranjković je navela da je ovaj postupak nabavke još u toku, te da iz tog razloga o tome ne može dijeliti informacije.

S obzirom na raspoložive informacije da je zapisničar kod evaluacije ovih ponuda bio Davor Pravdić, koji je šef Odjela za implementaciju i praćenje realizacije međunarodnih ugovora, kontaktirali su i njega. Inače, Davor Pravdić je sin dugogodišnjeg direktora Javnog preduzeća „Ceste Federacije BiH“ Ljube Pravdića.

“Nisam upoznat o navodima koje ste naveli u vašem mailu. Također, nisam ovlašten da dijelim informacije o predmetnom postupku na kojem sam, shodno odluci Uprave poduzeća, imenovan kao tajnik / zapisničar”, naveo je Davor Pravdić.

Također, službeni upit su poslali i talijanskoj kompaniji Technital S.P.A. Tražili smo odgovor na pitanje na koji način je došlo do zamjene ponude, no odgovor nismo dobili.

Treba naglasiti da je prvobitno bilo planirano da se ugovor o izgradnji potpiše 23. prosinca 2023. godine, a da se izgradnja okonča u lipnju 2026. Potom je potpisivanje ugovora pomjereno na ožujak 2024. No, i taj rok je probijen. Natječaj za ovu dionicu raspisan je još u travnju 2023. godine.

Kada je riječ o firmi Technital, ona je trenutno angažirana na nekoliko dionica autoputa na Koridoru 5c. Na poddionici Tunel „Zenica“ – Donja Gračanica pružaju usluge nadzora. Ugovor su potpisali 2018. godine i vrijedan je 2,8 milijuna eura.

Tehničku pomoć pružaju na poddionici Tarčin – ulaz u Tunel „Ivan“, a posao je vrijedan 818.274 eura. Ovaj ugovor obuhvaća i usluge tehničke pomoći na dionici Tunel „Kvanj“ – Buna.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing