Kroz BiH teku 262 rijeke

Kroz BiH teku 262 rijeke

U Bosni i Hercegovini postoje evidentirane čak 262 manje ili veće rijeke. Stoga se za Bosnu i Hercegovinu s pravom može reći da je – zemlja rijeka, navela je Anadolija u prikazu vodnog bogatstva BiH.

Da je tako najbolje govori podatak da od ukupne površine BiH od 51.129 četvornih kilometara na vodotoke duže od deset kilometara otpada 9.011,5 kilometara.

Od ukupne površine BiH, 38.719 km2 ili 75,7 posto gravitira rijeci Savi, odnosno Dunavu i Crnom moru, a slivu Jadranskog mora 12.410 km2 ili 24,3 posto.

Istovremeno, ukupno godišnje otjecanje po stanovniku iznosi 8.045 metara kubnih (m3), što BiH stavlja u srednju kategoriju zemalja Europe po raspoloživosti vode. BiH je nadaleko poznata po svojim čistim i netaknutim vodama.

U visokim planinama rijeke izviru i s planinskim potocima potom urezuju sebi put kroz kanjone k sjeveru i jugu. Sjeverna Bosna je s, druge strane, bogata mineralnim vodama i termalnim izvorima.

Nezagađena voda je svakako jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih prirodnih resursa. Posebna značajka voda BiH je prisustvo velikog broja obilnih vodopada koji ukrašavaju bosanskohercegovački krajolik.

Među najljepšim i najvećim su: Štrbački buk (23,5 m visok, najveći slap u BiH), Martin Brod, slapovi na Plivi u Jajcu te Kravice i Koćuša na rijeci Trebižat. Vodopadi na manjim rijekama ili čak potocima su znatno viši: Skakavac (98 m) kod Sarajeva, i Skakavac (75 m) u prašumi Perućici.

Među najvišim slapovima na balkanskom poluotoku su i kaskade potoka Studeni koje se obrušavaju s visine od 400 m u kanjon rijeke Rakitnice. Ovaj kanjon je najnepristupačniji u jugoistočnoj Europi i još uvijek neistražen u potpunosti.

U Hercegovini se nalazi i masivno kraško područje (više od 4000 m2) ispod kojeg protječu brojne podzemne vode, rijeke i potoci, tzv. ponornice koje se javljaju kao izvori, i manje pritoke u priobalnom pojasu (poput Hutova Blata) ili podzemni morski izvori.

Dva su ključna sliva u Bosni i Hercegovini: Crnomorski koji pokriva površinu od 38.719 kilometara četvornih i ima 7.947,7 kilometara vodotoka dužih od deset kilometara, dok u Jadranskom slivu koji pokriva površinu od 12.410 kilometara četvornih ima 1.063,8 kilometara vodotoka.

Zbog svog geografskog položaja na vododjelnici između Crnomorskog i Jadranskog sliva, BiH predstavlja izrazito "uzvodnu" zemlju u odnosu na svoje susjede, Republiku Hrvatsku i Srbiju i Crnu Goru, a također za Rumunjsku i Bugarsku, kroz koje Dunav teče nakon dijela toka kroz Srbiju.

Najznačajnije rijeke u Bosni i Hercegovini su Sava, Drina, Bosna, Vrbas, Neretva i Una, prenosi Anadolija.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar