Kuba oslobodila političke zatvorenike

Kuba oslobodila političke zatvorenike

Kuba je oslobodila neke političke zatvorenike kao što su tražile Sjedinjene Države, u okviru napora za diplomatsko približavanje dviju zemalja, izvijestio je u State Department. 

Glasnogovornica američke diplomacije Jennifer Psaki nije rekla koliko je zatvorenika pušteno, no dodala je da su oni bili na popisu s 53 imena koji je Washington predao Havani, prenosi agencija France Presse. 



Američki predsjednik Barack Obama i kubanski Raul Castro izjavili su 17. prosinca da dvije zemlje počinju normalizaciju diplomatskih odnosa, više od pola stoljeća otkako je SAD uveo gospodarski embargo tom komunističkom otoku. 



No, to je povijesno približavanje potaknulo kritike, napose u američkom Kongresu gdje zastupnici drže da je Obamina uprava prvo morala postići ustupke Havane na području ljudskih prava. 



Prvi službeni susreti dviju vlada trebaju se održati u siječnju na Kubi, u okviru redovitih pregovora o imigrantima. Psaki nije pojasnila kada će se točno ti susreti dogoditi. 



Oslobađanje svih 53 političkih zatvorenika ipak nije preduvjet za razgovore o imigraciji i konačnoj normalizaciji odnosa SAD-a i Kube, rekla je glasnogovornica. 



Eliardo Sanchez, čelnik disidentskog Kubanskog povjerenstva za ljudska prava i nacionalnu pomirbu koje nadgleda takva zatvaranja, rekao je da njegova organizacija ne zna ni za kakva oslobađanja. 



Floridski senator Marco Rubio, kubanski Amerikanc i član Republikanske stranke i glavni kongresni protivnik Obaminoj promjeni politike prema Kubi, pozvao je Obamu da otkaže predstojeće razgovore s Havanom u najmanju ruku dok svi zatvorenici ne budu oslobođeni.
hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar