• KUPRES: Predstavljena knjiga “Spomenik zavičaju: Kupresu, Begovu Selu i njegovu stanovništvu”
  • KUPRES: Predstavljena knjiga “Spomenik zavičaju: Kupresu, Begovu Selu i njegovu stanovništvu”
  • KUPRES: Predstavljena knjiga “Spomenik zavičaju: Kupresu, Begovu Selu i njegovu stanovništvu”

KUPRES: Predstavljena knjiga “Spomenik zavičaju: Kupresu, Begovu Selu i njegovu stanovništvu”

Kupres i Begovo selo te njegovo stanovništvo bogatiji su za nesvakidašnji  spomenik zavičaju, a upravo je tako svoju knjigu, predstavljenu u nedjelju, 5. svibnja 2022. godine, u pastoralnom centru župe Svete Obitelji u Kupresu, naslovio njezin autor Zlatko Mladina.
Desetljećima je taj rođeni Kuprešak prikupljao vrijednu arhivsku građu o životu i običajima svoga kraja te sav taj materijal povjerio vlč. Dubravku Turaliji na uređivanje.
Knjiga, u prvome dijelu, uz kratak povijesni hodogram kroz Kupres, donosi i priču o starim zanatima na Kupresu i običajima u vezi s njima; ovčarstvu i lovištima te obrađivanju zemlje, gradnji kuća, hanova, koliba.
Obitelji i posjedi
Druga cjelina knjige odnosi se na begovske obitelji i posjede na Kupresu s posebnim osvrtom na Begovo Selo – njegovo stanovništvo i rodoslovlja. Govoreći o knjizi kao o “nezaobilaznoj  Bibliji”  predstavljačica, inače poznata HRT-ova novinarka i urednica Zrinka Turalija Kurtak, podsjetila je publiku na svoje kupreške korijene i čestitala autoru i uredniku na sjajnoj publikaciji koja će čitateljima otkriti niz zanimljivih i korisnih informacija, primjerice o prvom automobilu u Kupresu, prvoj zabavi, čitaonici ili znamenitim Kuprešacima.
Kroz knjigu upoznati sebe i svoj kraj 
Vlč.  Ivica Mršo, profesor na KBF-u u Sarajevu, pozvao je sve okupljene da im Mladinina knjiga bude  putokaz kako treba čuvati od zaborava svoju povijest i tradiciju, a rodoslovna stabla u knjizi izdvojio njezinom posebnom vrijednošću.
Vlč. dr. Dubravko Turalija istaknuo je da je s posebnom radošću, više od dvije godine, pripremao ovo izdanje za tisak i da je ono sada tu, pred svima nama kako bi što bolje upoznali sebe i svoj kupreški zavičaj, zahvaljujući golemom entuzijazmu autora Zlatka Mladinina koji se, pak, u vrlo emotivnoj zahvali svima onima koji su mu pomogli u stvaranju ovog “spomenika zavičaju”, prisjetio nekoliko anegdota o pojedinim ljudima i običajima, koje je iznio i u knjizi.
Poseban začin ovoj nesvakidašnjoj promociji dale su članice KUD-a „Ivančice“, razgaljujući publiku s nekoliko poznatih narodnih pjesama.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar