Liječnici dječjih bolnica u Njemačkoj: “Imamo ozbiljan problem!”

Liječnici dječjih bolnica u Njemačkoj: “Imamo ozbiljan problem!”

Nakon što su se liječnici požalili na “uska grla” u njemačkim dječjim bolnicama, političar Dietmar Bartsch (Di Linke) pozvao je na hitnu nabavku lijekova.

“Uvjeti su dramatični i nedostojni jedne od najbogatijih zemalja svijeta, rekao je Bartsch za Njemačku tiskovnu agenciju (DPA). Prema podatcima Saveznog zavoda za statistiku, broj kreveta za liječenje djece i adolescenata pao je sa 26. 663 u 2018. na 26. 208 u 2020. godini. Liječničke udruge su također osudile činjenicu da mnogi postojeći bolnički kreveti za djecu nisu popunjeni zbog nedostatak osoblja, piše Fenix-magazin.

“Činjenica da je u mnogim dječjim bolnicama broj kreveta posljednjih godina smanjen ozbiljan je politički promašaj u zdravstvenom sektoru. Nedostatak kreveta i nedostatak medicinske njege u pedijatrijskoj medicini ne bi trebali dobiti manje pozornosti od majmunskih boginja. Ministar zdravstva Karl Lauterbach (SPD) mora učiniti medicinsku skrb o djeci glavnim prioritetom i što je prije moguće otkloniti nedopustivo zanemarivanje u klinikama”, rekao je Bartsch.

Prema Društvu za pedijatrijsku i adolescentnu medicinu, skrb za djecu u bolnici teže je izračunati nego za odrasle. Stoga se s čisto ekonomske strane dječje bolnice često ne isplate. Lauterbach je ovaj tjedan najavio da će ukinuti nagodbu takozvanih paušalnih stopa za pedijatriju i porodništvo.

“To je prva stvar koju želim progurati u sklopu tekuće bolničke reforme”, rekao je Lauterbach u četvrtak u Bundestagu. Prema podatcima Društva za dječju i adolescentnu medicinu, broj kreveta u pedijatriji pao je za trećinu između 1991. i 2017. godine. U istom razdoblju godišnji se broj slučajeva povećao s prosječno 900.000 liječene djece i adolescenata na više od milijun.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing