Lažnim liječenjem u Švedskoj zgrnuli 3,9 milijuna eura

Lažnim liječenjem u Švedskoj zgrnuli 3,9 milijuna eura

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) jučer su pretresli dva objekta u Bijeljini zbog organiziranog kriminala, trgovine ljudima i pranja novca, koji su počinjeni u BiH i Švedskoj, javljaju Nezavisne novine

 

“Tijekom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti tokeni, računalne jedinice, poslovna dokumentacija te drugi predmeti traženi naredbama”, priopćili su jučer iz SIPA i dodali da je tijekom 2019. godine švedska policija počela istraživati sumnjive radnje organizirane kriminalne grupe čiji su članovi porijeklom iz BiH, za koje postoje osnovi sumnje da su izvršenjem krivičnih djela sebi i drugome pribavili protupravnu milijunsku imovinsku korist.

 

Riječ o jednom pravnoj osobi iz Švedske, te da se radi o firmi koju je registrirala osoba porijeklom iz BiH

 

Ta osoba, kako je pojasnio izvor “Nezavisnih”, dogovarala je fiktivno liječenje osoba u Švedskoj, te odvodila iz BiH osobe s asistentima, iskorištavala ih i na osnovu njih uzimala novac od vlasti Švedske.

 

“Počinjena kaznena djela odnose se na radnu eksploataciju oštećenih, kaznena djela prevare i zloupotrebe prava iz socijalnog osiguranja, a iznos nezakonito stečene imovinske koristi dostiže najmanje 3,9 milijuna eura”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

Iz ove pravosudne institucije naveli su da su izvršeni detaljni pretresi kuće – stana, pomoćnih prostorija, pratećih objekata, vozila, kao i pretres elektronskih uređaja, računala i telefona, s ciljem prikupljanja dokaza za vođenje postupaka u BiH i Švedskoj.

 

“Osobe koje su pod istragom osumnjičene su da su, djelujući zajedno, sudjelovale u izvršenju više kaznenih djela, u kojima su oštećene žrtve trgovine ljudima iz izrazito ranjive populacije, te je izvršenjem kaznenih djela ostvarivana velika imovinska korist, koja je počinjenjem kaznenih djela pranja novca, sa ciljem legaliziranja, ubacivana u financijsko poslovanje”, navode iz Tužiteljstva BiH i dodaju da su kaznena djela počinjena u BiH i Švedskoj, a što je rezultiralo formiranjem Zajedničkog istražnog tima (JIT) te se sve aktivnosti realiziraju u okviru JIT Tužiteljstva BiH i pravosudnih i policijskih agencija Švedske, a uz koordinaciju EUROJUST-a. Dodaju da je i MUP RS pomagao SIPA.

 

Inače, SIPA je pretresla u Banjaluci stambeni objekt i uhapsila ukrajinskog državljanina zbog sumnje da je počinio krivično djelo međunarodno navođenje na prostituciju

 

Kako je priopćeno iz SIPA, hapšenje je izvršeno u utorak večer u okviru njihovih operativnih aktivnosti koje su realizirane taj dan na području Mostara, prilikom čega su pretresene tri lokacije i slobode lišene tri osobe zbog sumnje da je izvršeno kazneno djelo međunarodno navođenje na prostituciju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar