LENDO: “Gdje se žuri Bradari i Stojanoviću? Nema Vlade FBiH bez Bošnjaka”

LENDO: “Gdje se žuri Bradari i Stojanoviću? Nema Vlade FBiH bez Bošnjaka”

Refik Lendo kazao je danas za sarajevski portal Faktor blizak stranci SDA čiji je član da izbor predsjednika FBiH i premijera mora ići u paketu, a najavio i je da bi se na sastanak mogao ozdavati idućeg tjedna.

“Što im se žuri”

Poručio je kako se predsjednici stranaka SDA, HDZ i SDP trebaju dogovoriti na koji način formirati vlast u Federaciji BiH, te da je onda lako reći ko će biti predsjednik Federacije BiH. “Danas ću pokušati obavijestiti kolege iz rukovodstva FBiH Lidiju Bradaru i Igora Stojanovića, da nađemo neki razuman rok, objektivan da pokušamo da sjednemo, da vidimo ko će to biti predsjednik, vodeći računa o tome tko će biti premijer”, rekao je Lendo i dodao da to što su “oni u Sarajevu danas razgovarali – ne zna koja je svrha i zašto im se žuri”.

“Federalni premijer i predsjednik u paketu”

Svaki od kandidata može biti predsjednih FBiH, dodaje Lendo, i napominje da nije određeno. “Ali je jasno, ako bude Bošnjak, mora biti premijer iz nekog drugog naroda i obratno. Nije zapisano da bude Lidija, Lendo ili neko drugi. Kako se dogovorimo. Procedure su da ako se mi ne dogovorimo oko predsjednika Federacije, da o tome glasa Zastupnički dom FBiH”, rekao je Lendo i dodao da neće pristati na sastav Vlade FBiH u kojoj neće biti članova SDA.

“Nema govora da se išta bez Bošnjaka pravi”

Prema Lendi, stranke pobjednice su SAD i Demokratska fronta sa 400 000 glasača. “Ja sam sada na izborima dobio 20.000 oni po pet-šest hiljada. Je li ja sada da kažem: ‘Vi ćete praviti vladu bez Bošnjaka”‘ Nema govora da se bez Bošnjaka išta pravi”, rekao je Lendo. Još uvijek nije poznato kako će se riješiti ova kriza i hoće li visoki predstavnik reagirati.  Irgan Čengić, SDP-ov dužnosnik, na Twitteru je komentirao Lendino ne pojavljivanje i okrivio OHR za krizu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar