Liječnici poručili: ‘Ako se ne ispuni dogovoreno, odlazimo’

Liječnici poručili: ‘Ako se ne ispuni dogovoreno, odlazimo’

”Ako se ne ispuni dogovoreno ne vidimo razloga za ostanak, liječnici će sigurno napustiti ove prostore. Otići ćemo negdje gdje će se dogovori poštovati i gdje će liječnici biti uvaženi”, rekla je to Marina Berberović ispred Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ koji su danas održali polusatni štrajk upozorenja, ispred Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, javlja bljesak.info.

Kako je istaknuto, štrajk su pokrenuli kako bi još jednom upozorili odgovorne  na kršenje Kolektivnog ugovora te najavljeni generalni štrajk 10. rujna.

”Tražimo da se ispoštuje potpisani Kolektivni ugovor te tim zaustave najavljeni štrajk kako ne bi došlo do kolapsa zdravstva. Jučer smo ostvarili kontakt s Ministarstvom zdravstva i dobili smo neslužbenu informaciju da će Vlada ispuniti svoj dio obaveza iz kolektivnog ugovora. Prilikom potpisa kolektivnog ugovora dogovor je bio da po jednu trećinu snose poslodavci, Vlada HNŽ i Zavod. Vlada je obećala da će ispuniti svoju jednu trećinu i ostaje nam do 10. rujna da vidimo hoće li poslodavci i Zavod preuzeti svoj dio, te ako se to dogodi neće biti potrebe za generalnim štrajkom”, rekla je Berberović.

Istaknula je kako o datumima ispunjenja zahtjeva nisu razgovarali, te da im je trenutno bitno da Vlada održi svoju riječ i to će se pokazati isplatom plaća za osmi mjesec, što bi trebalo biti sljedeći tjedan.

U HNŽ je trenutno između 650 i 700 liječnika koji su uposleni u javnim zdravstvenim ustanovama, te je količina novca potrebna za ispunjenje ovih zahtjeva oko 7 posto.

”Količina novca koja je potreban jeste oko prilike oko 7 posto novca koji se izdvaja samo na plaće liječnike. To izgleda kao velika brojka kad se iznese na papir, no mi smatramo da to nije veliko opterećenje proračuna u ukupnom smislu”, rekla je Berberović i dodala kako su im se u štrajku upozorenja danas pridružile i kolege iz manjih ustanova.

Liječnik Matija Perić ističe kako nema namjeru odlaziti iz zemlje te poručuje ”zašto bih ja napuštao ovu državu, ne idem nikamo. Zanimljivo je kako ministri i premijeri ne napuštaju a imamo ih na izvoz”.

”Kolege i ja radimo po 24 sati dnevno radi pacijenata, napuštamo i odmore radi potrebe, ali nama naša prava i naš zarađeni novac koji smo potpisali Kolektivnim ugovorom blokiraju ljudi koji rade od 8 do 16 sati. Ostajemo ovdje dok se ne ispune naši uvjeti”, kazao je Perić.

Ministar zdravstva rada i socijalne zaštite Hercegovačkoneretvanske županije Goran Opsenica izjavio je kako se ono što je potpisano mora poštivati, te da će u skladu s tim postupiti i Vlada HNŽ.

Podsjećamo, prije godinu dana s Županijskom vladom potpisan je Kolektivni ugovor, kojim je zagarantirano povećanje plaća u tri etape. Od 1. srpnja liječnicima je koeficijent trebao biti dodatno povećan za 0,3 posto. Međutim, do toga nije došlo u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, kao ni u Domovima zdravlja Čitluk i Čapljina.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar