Obilježeno 830 godina Povelje Kulina bana

Obilježeno 830 godina Povelje Kulina bana

Međunarodni centar za mir organizirao je Okrugli sto posvećen obilježavanju 830 godina Povelje Kulina bana.

 

U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.

Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.

 

Značenje Kulina bana je da on kao vladar pokazuje mudrost, što se ne poziva samo na svoj odnos sa knjazom Republike Dubrovnik, nego se obraća Dubrovčanima i kaže da su im otvorena vrata Bosne, kazao je danas direktor međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić

– To su zapravo, ko zna „čitati“, principi Evropske unije. Vještine pregovaranja, trgovanja, „bezviznog režima“ prije 830 godina ukazuju na to da je bosanska država bila u stanju braniti svoje interese i razvijati svoj utjecaj zahvaljujući mudrosti onih koji su vodili našu zemlju – kazao je Spahić.

Nažalost, kako ističe, danas državljani BiH ne mogu dobiti ni pravo na slobodu kretanja ni trgovanja zbog unutrašnjih raskola i podjela i zbog evropskog nerazumijevanja zemlje koja baštini Povelju Kulina bana.

Izdavanje Dubrovčanima Povelje bana Kulina, prvog bosanskog vladara koji je ostavio pisani trag i najstariji pravni dokument države Bosne (29. kolovoza 1189. godine), Spahić je izjavio kako historija državnosti i diplomatije naše zemlje kroz vjekove nije dovoljno istražena.

– I danas je dragocjeno značenje diplomatskih veza i odnosa koje je bosanska država uspostavljala, o čemu svjedoči posebno Povelja bana Kulina Dubrovčanima. Za dobrosusjedske odnose u regiji, za našu evropsku i svjetsku diplomatiju ovo je dokument od trajne vrijednosti – naglasio je Spahić.

Povelja ima vrlo važno značenje, povezuje Republiku Dubrovnik i Bosnu u to doba, pa sloboda kretanja, pravo na potpuno razumijevanje modernog svijeta.

– Smami tim, i naši susjedi Hrvati bi trebali slaviti principe Povelje Kulina bana i da imamo takve odnose – istakao je Spahić potcrtavajući da je aktuelna situacija više nego neprihvatljiva sa stanovišta međudržavnih susjedskih odnosa.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar