Lista najutjecajnijih zemalja Europe: Srbija potukla Hrvatsku i ostale zemlje regije

Lista najutjecajnijih zemalja Europe: Srbija potukla Hrvatsku i ostale zemlje regije

PREMA istraživanju “Power Matrix”, Njemačka je zauzela prvo mjesto na ljestvici najutjecajnijih europskih država. Naime, europsko izdanje portala Politico objavilo je rezultate istraživanja najutjecajnijih osoba i država u Europi.

Lista najutjecajnijih država Europe nastala je usporedbama utjecaja lidera država te diplomata u EU, stabilnosti vlada, jasne strategije država te njihove “sirove snage”.

Što se tiče zemalja regije, najbolje je mjesto zauzela Srbija, smještena je na 19. mjesto. Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Albanija zauzele su od 30. do 33. mjesta.

Jedan od ključnih faktora za odabir najutjecajnije države u Europi je rastući utjecaj lidera zemalja s popisa, kao i uloga veleposlanika koji pripremaju susrete i vode politiku diplomacije, navodi portal Politico.

Tako je primjerice srpski premijer Aleksandar Vučić dobio dobre ocjene, uz obrazloženje kako je on “osoba s kojom Europska unija može rješavati probleme”. Srbija je tako bolje rangirana od brojnih članica Europske unije, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Portugal, Bugarsku i Rumunjsku.

Hrvatska kao najveća prepreka Srbiji

U istraživanje i analizu, osim dosadašnjih političkih događaja, uključeni su i očekivani događaji u narednim mjesecima.

Prema prognozama portala Politico, Srbija je ocijenjena kao neutralna, a najveću prepreku za napredak predstavlja joj upravo Hrvatska.

Velika Britanija je, po utjecaju, druga država Europe, Francuska se našla na trećem, a Italija na četvrtom mjestu. Mađarska je na šestom mjestu, dok je njezin premijer Viktor Orban opisan kao političar s dugoročnom strategijom.

Među liderima europskih zemalja, njemačka kancelarka Angela Merkel bez konkurencije je zauzela prvo mjesto.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar