• IZETBEGOVIĆ nije govorio istinu kada je kazao da mjestima gdje su muslimani većina nisu rušene ni crkve ni manastiri
  • IZETBEGOVIĆ nije govorio istinu kada je kazao da mjestima gdje su muslimani većina nisu rušene ni crkve ni manastiri

IZETBEGOVIĆ nije govorio istinu kada je kazao da mjestima gdje su muslimani većina nisu rušene ni crkve ni manastiri

Mostar – Grubu povijesnu neistinu iznio je bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović pred cijelim državnim vrhom Hrvatske, turskim predsjednikom Erdoganom te drugim gostima koji su se okupili u zagrebačkom HNK povodom svečanosti obilježavanja 100 godina islama u Hrvatskoj.

Naime, Izetbegović je rekao kako tijekom posljednjeg rata u BiH “niti jedna crkva, manastir ili sinagoga nisu porušeni u gradovima s muslimanskom većinom stanovništva”. Naravno, riječ je o gruboj krivotvorini, osim ako Izetbegović pod “rušenjem” ne podrazumijeva samo doslovno sravnjivanje sa zemljom objekta i njegovo fizičko uklanjanje, piše Dnevnik.ba.

Izetbegović je rekao kako su temelje islamske zajednice u Hrvatskoj kakvu danas poznajemo položili Bošnjaci.

“Oni su iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku donijeli svoje višestoljetno iskustvo suživota i tolerancije, osvjedočeno na brojnim povijesnim primjerima – od prisustva bosanskih franjevaca, koje traje gotovo osam stotina godina, do dolaska španjolskih Židova, koje nakon egzodusa nitko u Europi nije htio prihvatiti, a našli su svoje utočište u Bosni i Hercegovini. Pa i u vrijeme posljednje agresije na državu Bosnu i Hercegovinu, niti jedna crkva, manastir ili sinagoga nisu porušeni u gradovima s muslimanskom većinom stanovništva”, izjavio je Izetbegović.

Dnevnik.ba objavio je slike nekoliko porušenih katoličkih vjerskih objekata iz područja u središnjoj Bosni gdje Bošnjaci jesu većina, a bili su i tijekom rata. Tako je, prema tim podatcima ukupno potpuno oštećeno, teško oštećeno ili uništeno 290 katoličkih crkava i vjerskih objekata. Od toga broja 8 crkvi je potpuno uništeno, 27 ih je teško oštećeno, a 39 oštećeno. Potpuno je uništeno 19 kapela, njih 23 su teško oštećene, a oštećene su 52. Župnih kuća i ostalih župnih objekata potpuno je uništeno 9, 19 ih je teško oštećeno, a oštećeno 21. Tijekom rata teško je oštećen jedan samostan, a dva su oštećena. Potpuno je uništeno i 8 groblja, njih 26 su teško oštećena, a oštećena su 34.

Prema dokumentiranim podacima iz knjige Slobodna Praljka „Srušene i oštećene katoličke crkve i vjerski objekti u BiH u ratu od 1991 do 1995. godine“ pod kontrolom Armije BiH tijekom ratnih sukoba 1993. godine u Jablanici je oštećena župna crkva Bezgrešnog začeća blažene Djevice Marije, crkva sv. Oštećena crkva sv. Ivana Krstitelja i franjevački samostan. U središnjoj Bosni,  župa Bistrica – župna crkva sv. Terezije i župna kuća. Tijekom srpnja i kolovoza 1993. godine crkva je izravno pogođena topničkim projektilom i unutrašnjost je u cijelosti devastirana od strane postrojbi Armije BiH, Također u župi Bistrica – kuća časnih sestara Kćeri Božje ljubavi u potpunosti  opljačkana i spaljena, a oštećena je kapela i groblje teško oštećeno. U Bugojanskoj općini, u župi Bristovo crkva je demolirana, ostali su samo zidovi, a groblje je uglavnom uništeno. Postrojbe Armije BiH u Bugojnu su podmetnuli su eksplozivnu napravu župnu crkvu sv. Ante Padovanskog, koja je uništila vitraje i vanjski zid. Također u Čaušlijama župa Bugojno –grobljanska kapela sv. Mihovila je opljačkana i teško oštećena, a sve nadgrobne ploče su porušene. Oštećene su i brojne crkve i vjerski objekti U središnjoj Bosni, na području pod kontrolom Armije BiH, u Donjem Vakufu, u Gronjem Vakufu-Uskoplju, Kiseljaku, Kaknju, Novom Travniku, Travniku, Vitezu, Zenici, Zavidovićima. U knjizi su pobrojane i poslikane sve porušene i oštećene crkve i vjerski objekti.

 

ML

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar