Lopta je na grčkoj strani terena: Još jedna i posljednja šansa za nastavak pregovora

Lopta je na grčkoj strani terena: Još jedna i posljednja šansa za nastavak pregovora

Završio je summit čelnika eurozone o grčkoj krizi. Od summita se puno očekivalo iako je nakon sastanka ministara financija eurozone rečeno da grčka strana nije iznijela novi, konkretan prijedlog koji bi doveo do obnove pregovora o nastavku pomoći.

Došlo je do političkog dogovora – Grčka je dobila još jednu šansu, posljednju šansu za nastavak pregovora. Grčka mora formalno zatražiti novi paket financijske pomoći, mora dobiti zeleno svjetlo svojih kreditora i to moraju odobriti ministri financija. U nedjelju će se održati novi summit, njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da će to biti novi, izvanredni summit svih 28 šefova država i vlada EU-a jer se grčki problem tiče svih.

Grčki premijer Tsipras je iznio svoj program i plan – tražio je, zapravo, dozvolu za dva plana, da jedan bude prijenosni plan kako bi se preživjelo do kraja srpnja, dok se pregovara o dužem paketu pomoći.

Grčki je narod rekao svoje mišljenje na referendumu. Danas moramo imati sadržajan dijalog kako bismo znali kamo idemo i kako izbjeći najgori scenarij – izlazak Grčke iz eurozone, rekao je uoči sastanka povjerenik Europske komisije za financije Pierre Moscovici. Istaknuo je da će se Komisija zalagati za jedinstvo eurozone, ali da će težina grčkog prijedloga biti važna, no prijedloga zasad nema.

''Grci su u nevjerici jer premijer još nije iznio novi prijedlog oko rješavanja financijske krize. Grčke banke još se neće otvoriti, a i postojeću likvidnost s ograničenjem podizanja dnevnog limita od 60€ na bankomatima teško će održati grčka središnja banka'', javlja iz Atene novinar HRT-a Željko Kardum.

Uoči izvanrednog sastanka šefova država i vlada, 19 zemalja članica eurozone, koji je u Bruxellesu, pitanje je kako obnoviti povjerenje između Europske unije i Grčke. Tko to može napraviti?

Njemačka kancelarka Angela Merkel ne može prikriti ljutnju, francuski predsjednik Francois Hollande nije uvjerljiv zbog lošega gospodarskog stanja u Francuskoj. Prirodni izbor bio bi predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, ali on je, pak, otvoreno pozivao grčke birače da glasuju protiv Tsiprasa.

Za grčku stranu to je gotovo posljednja prilika da postigne sporazum o trećem financijskom paketu pomoći. Vremena nema mnogo jer bez financijske pomoći iz Bruxellesa grčka će se ekonomija urušiti, a financijski sustav zemlje slomiti. Europljani su za sada jedino čvrsto obećali humanitarnu pomoć.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kaže da je lopta sada na grčkoj strani terena i da je Komisija spremna pomoći u postizanju dogovora.

Od grčkog premijera Tsiprasa zatražio je da objasni protiv čega su točno glasovali grčki građani, s obzirom na nejasno pitanje postavljeno na referendumu. Snažno je kritizirao izjavu bivšega grčkog ministra financija Yanisa Varoufakisa koji je predstavnike institucija nazvao teroristima.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar