Lovačke igre na račun općine Prozor-Rama

Lovačke igre na račun općine Prozor-Rama

Sve se više razobličuje scenarij po kojemu je prostor općine Prozor – Rama trebao biti podijeljene na dva lovišta. Razumski prihvatljivi motivi nisu poznati. No, poznat je izvor spletke koja pravi probleme dobro organiziranim lovcima Rame. Informacija o aktivnostima na osnivanju lovišta u općini Prozor – Rama primljena je k znanju, ali k znanju nije primljeno kada će Županijska Skupština donijeti pravičnu odluku o osnivanju lovišta u našoj općini. Valjda se zna.

Na sjednici Općinskog vijeća Prozor – Rama, održanoj u petak, 26. Veljače 2016., po ranijem zahtjevu vijećnika našla se  informacija o aktivnostima na usvajanju odluke o osnivanju lovišta u općini Prozor – Rama. Zahtjevu vijećnika prethodila je spoznaja da je nedavno Klub Hrvata u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije predložio uvrstiti tu točku u Dnevni red sjednice. Nakon pauze predsjednik tog istog Kluba Hrvata je, bez ponovnog sazivanja Kluba, samovoljno povukao  prijedlog.

Na Općinskom vijeću je jasno izrečeno da se radi o  Dragi Tule (HDZ BiH).  Unatoč različitim jezičnim vratolomijama vijećnici iz Tuline stranke nisu mogli dati obrazloženje za takav postupak. Bio je to još jedan neuspješan pokušaj prebacivanja krivnje na druge. S obzirom  da je svima jasno (a Ramski vjesnik je svojedobno prenio i stenograme koji sve pojašnjavaju) da su zastupnici HDZ BIH, zajedno sa zastupnicima Bošnjacima u Skupštini HNŽ/K još 2013. izglasali Odluku po kojemu se na području općine Prozor – Rama formiraju dva lovišta, da su se tome oštro protivili zastupnici i ministri HDZ 1990, posebno Luka Faletar i Ilija Cvitanović, da je prijedlog o podjeli došao od Kluba Bošnjaka, a da Klub Hrvata nije ni zasjedao, da je prijedlog podržan od resornog Ministra Donke Jovića (HDZ BiH) koji je uspio okupiti Vladu na kratku sjednicu samo oko ovog pitanja iako se ta ista Vlada prethodno nije sastajala mjesecima, a da su se poslije toga panično  javili mnogi lovci ali i stanovnici naselja Uzdol i nekih drugih sela koji su po novim granicama trebali biti unutar novog lovišta koje se po dogovoru Klub  Bošnjaka – HDZ BiH trebalo zvati  „Gorača“.

Tada je načelnik općine  dr. Jozo Ivančević  postupio vrlo odrješito, zajedno sa timom općinskih  pravnika i općinskom pravobraniteljicom,  pripremio je  i uputio tužbu Ustavnom sudu. Dobivena  je zadovoljavajuća presuda kojom je poništena spomenuta odluka o podjeli lovišta u općini Prozor – Rama.

 

Ali, evo, igre još traju. Nekima je stalo da ne dođe do kvalitetne odluke o lovištu u općini Prozor – Rama. Zastupnici HDZ BiH rade po načelu: Predloži, pa povuci prijedlog. Dobij na vremenu. Traži krivca negdje drugdje.  Na žalost, u ovome prednjače zastupnici iz Rame koji su dio županijske vlasti, ili bar misle da jesu.

Da se radi o njihovom naivnom, ali opasnom podilaženju drugim centrima moći i nekim tuđim interesima, vidjelo se po nekim diskusijama upravo na spomenutoj nedavnoj sjednici Općinskog vijeća Prozor – Rama. Vijećnik Pero Kovačević je iznio svoja saznanja da se ona nakaradna odluka o dva lovišta donijela kako bi se izašlo u susret Čapljini, Mostaru i Jablanici (Doljani), dakle, općina Prozor-Rama  je bila predmet neke beskarakterne  igre. Sve se to odvijalo uz potporu tadašnje grupice poslušnika  HDZ BiH iz Rame koji su naivno upali u Jovićeve i tko zna čije sheme.

Na zadnjoj sjednici upravo je  Josip Juričić, odgovarajući na neka postavljena pitanja, ukazao na to da ministar Jović u sadašnjem glumatanju oko poštivanja presude Ustavnog suda, samo od Rame traži očitovanje Općinskog vijeća, da mu je nedovoljno mišljenje koje je više puta dostavio  Općinski Načelnik o jednom lovištu unutar granica Općine, iako  takvo mišljenje nije tražio od općinskih vijeća ostalih općina u HNŽ/K-u, već mu je tu bilo dovoljno mišljenje (grado)načelnika.

Ovo ukazuje na vjerojatnost da se upravo u uredima (i glavi) Ministra Jovića rađaju spletkaroške ideje kako kočiti procese u Prozoru – Rami, kako trgovati Ramom u interesu nekih drugih, kao i na činjenicu da upravo neki ramski kadrovi, naivni u vjerovanju da će pravljenjem problema načelniku Ivančeviću oni osobno biti malo viši, dakle,  kako ti kadrovi uopće ne prate zbivanja na političkoj sceni već podilaze drugima i čine sve veće štete narodu općine Prozor – Rama.

Informacija o aktivnostima na osnivanju lovišta u općini Prozor – Rama primljena je k znanju, ali k znanju nije primljeno kada će Županijska Skupština donijeti pravičnu odluku o osnivanju lovišta u našoj općini. Valjda se zna.

B.I.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing