Ma šta hoće ti bahati doktori kada i onako rade privatno???

Ma šta hoće ti bahati doktori kada i onako rade privatno???

Jedan od statusa koji se može naći na društvenim mrežama, a  donosi liječničku priču vezanu za njihove zahtjeve u HNŽ-u.

Dva česta komentara zadnjih dana: ”bahati doktori” i ”privatni rad”. Davno je prošlo vrijeme kada je doktor bio gospodin u bijelom mantilu kojega poštuješ, cijeniš i koji može živjeti od svoga rada.

Ova dva komentara nas najviše bole jer oni koji ih pišu ne pokušaju provjeriti je li to tako, ne odu svome obiteljskom liječniku da ga pitaju šta je to što ga tjera na ulicu?? Ne, lakše ih je nazvati bahatim i pljuvati po njima.
Pri izboru zanimanja većina nas se uklopi u svoje interese i materijalne mogućnosti. Da postaneš bahati doktor treba ti 8 godina osnovne škole, 4 godine srednje škole i 6 godina fakulteta (najduže od svih) i tada službeno dobiješ diplomu da si doktor, a za bahatost sačekaš još 4-6 godina specijalizacije i tada si službeno bahati doktor kojem je sve malo. Ovako pobrojane godine se možda i ne čine puno, ali za postati bahati doktor vi trebate ne samo pročitati tisuće i tisuće stranica knjiga, ne čak ni naštrebati ih za ispit, vi ih trebate trajno naučiti i znati ih koristiti u svakom trenutku, jer će vam to kada tad trebati. Ne možete ih zaboraviti ni nakon 20-30 godina rada, vi cijeli život morate svoje znanje nadograđivati, učiti i odvajati to od slobodnog vremena, a sve to jer će vam jednom za nekoga kome ste bahati zatrebati.

Kažu medicina se upisuje zbog zarade!? Koje zarade? Zar je vama plaća od 1050 KM koliko ima doktor, odnosno 1350 KM koliko ima bahati doktor zvuči kao nepotrošiv novac?? Plaća doktrora danas nije dovoljna za osnovne potrebe jedne obitelji.

Kažete ”a gdje su vam dežure u tim plaćama, gdje vam je privatni rad”?? Dragi moj čitatelju,  dežure i privatni rad su prekovremeni rad. To je ono vrijeme koje svi vi provodite u odmoru, s prijateljima, obitelji, druženju… Doktor se svega toga odriče jer mora, jer mu osnovna plaća ne pokriva troškove života.

 

Zanima vas i koliko je plaćen taj prekovremeni rad?? Dežura koja podrazumijeva 24 sata na radnom mjestu je radnim danom plaćena oko 85 KM, vikendom oko 110 KM. Mislite i dalje da mi radimo 24 sata jer želimo, jer tu zarađujemo vreće novca?? Ne, mi dežure radimo, jer ste vi bolesni i popodne i noću i vikendom i blagdanom. Dežura doktora nije ležanje i čekanje vas pojedinca hoćete li doći ili nećete. Obično je 1-2 doktora određene grane zaduženo u dežuri za cijelu županiji. Vi se ujutro u 4 sata ne pitate ako vas zaboli uho da li je taj doktor kojem trčite bez da popijete nešto za bolove do tada pokušavao spasiti neki život, da li je pregledao 50 ljudi u toj dežuri.. Ne, vas to ne zanima.  Vas je zabolilo sada u 4 ujutro i hoćete njegov pregled baš tada, jer ste vi sebi na prvom mjestu. Bahati doktor vas i tada primi i pregleda..

Kažete radimo privatno?? Privatni rad znači da se mi odričemo svoga slobodnog vremena i stavljamo se vama na raspolaganje u bilo koje doba dana. Kažete ne podržajete ga?? Kako kada baš vi plaćate taj privatni rad?? Privatni rad je stvoren zbog vas, da vam se olakša da ne čekate red ako ne želite,a vi samo odlučujete da li će ga biti ili neće.

Bahati doktori su nakon 10 godina vremena u kojem nije bilo promjena odlučili reći da njihov rad vrijedi isto koliko vrijedi i rad doktora u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Travniku.

Znaš li ti koji pišeš da smo bahati da naše kolege imaju skoro pa duplo veće plaće od nas?? Zar misliš da ne zaslužujemo iste plaće??
Kažeš da je bahat doktor koji traži plaću 2000 KM??
Šta bi onda čitatelju rekao za plaće:
Općinskih sudaca 2400 KM
Županijskih sudaca 3000 KM
Sudaca Ustavnog suda 3800 KM
Mi tražimo da se kaže da je složenost našeg posla u kategoriji 1-10 između 4.7-5.6, a da bi ti čitatelju razumio koeficijente reći ću ti da Federalni pravobranitelj ima koeficijent složenosti posla 7.6, Ministar u Vladi Federacije 9, a Predsjednik Federacije 10!
Bahati doktori ne traže ni plaću sudaca, ni ministra, ni predsjednika! Traži plaću 2000 KM jer misli da toliko zaslužuje imati, a tebi ako smo i dalje bahati vrati se na početak teksta.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar